Jure Šarić

POUZDANI BRKIĆEV ČOVJEK Tko je Butkovićev pomoćnik kojeg je HDZ-ovka optužila za seksističko vrijeđanje?

Dražen Ciglenečki

Milijan Brkić i Jure Šarić / Foto: Novi list, Pixsell

Milijan Brkić i Jure Šarić / Foto: Novi list, Pixsell

Priču sugerira i Floria Galić koja je Juru Šarića prozvala zbog seksističkog vrijeđanja iako kaže kako joj je »teško decidirano reći uživa li Šarić zaštitu gospodina Brkića«



Ministar Oleg Butković, neslužbeno doznajemo, pozvao je na razgovor svog pomoćnika Juru Šarića, a povodom teksta u našem listu o tome da je on kao predsjednik Područnog odbora HDZ-a Stenjevec vrijeđao članicu tog tijela Floriju Galić. No, kad smo nazvali Butkovića, on se nije želio miješati u taj unutarstranački spor.


– Ova stvar nema nikakve veze s mojim ministarstvom i ja u to ne mogu ulaziti. Postoje za to nadležna tijela HDZ-a i propisane procedure, rekao nam je Butković, potpredsjednik HDZ-a.



Floria Galić nije, naglašava, niti mislila da će joj se Andrej Plenković javiti.




– Ali, očekivala sam odgovor Gradskog odbora, jer sam to pismo dostavila i njegovom predsjedniku Andriji Mikuliću. Čula sam da su odbacili naše žalbe na raspuštanje tri temeljna ogranka, ali nisu nam još poslali pisano rješenje s obrazloženjem. Nitko ništa ne čini, a Juri Šariću nije prvi put da se ovako ponaša. Dio utemeljitelja HDZ-a napustio je zbog njega stranku, među njima i hrvatski branitelj Ante Dujić, koji je bio predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Stenjevec-jug, zaključuje Floria Galić.



Pitanje nadležnosti


Ni Floria Galić ne smatra da bi Butković trebao bilo što poduzeti u ovom slučaju.


– Njemu se nisam niti obraćala i mislim da uopće nije upoznat s tom cijelom situacijom. Međutim, očekivala sam zaštitu i potporu Zajednice žena HDZ-a, a to se nije dogodilo, kazala nam je jučer Galić.


Ona je prije mjesec i pol dana pisala predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću da joj je na sjednici Područnog odbora Jure Šarić, s kojim je u sukobu jer smatra da je prekršio Statut prilikom raspuštanju tri temeljna ogranka u Stenjevcu, između ostalog govorio da je »nitko i ništa« i da ga »ne zanima ni kao žena jer je beznačajna«. Taj je dopis Floria Galić dostavila i predsjednici Zajednice žena HDZ-a u Zagrebu Sandi Makar Kulić, pomoćnici ministra pravosuđa, ali ona joj, kao ni Plenković, nije odgovorila. Sanda Kulić Makar sjeća se tog pisma, ali ističe da to nije u njezinoj nadležnosti.


– Mogu izraziti svoju podršku Floriji Galić kao žena ženi, ako je to istina. No, ja ne mogu ulaziti u to. Ona kaže jedno, gospodin Šarić drugo. Ništa od toga što tvrdi Florija Galić na navodi se u zapisniku te sjednice Područnog odbora i ja samo mogu u to vjerovati ili ne. Nisam nadležna o tome odlučivati nego vodstvo Gradskog odbora i neka viša stranačka instanca. Meni su ruke vezane da bih na bilo koji način, i uz najbolju volju, mogla nešto učiniti, rekla nam je Sanda Kulić Makar.


Više pisama


Zanimljiva je u ovoj priči pozicija zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, kojem je Floria Galić također, kao članu Područnog odbora Stenjevec, dostavila pismo Plenkoviću. Brkić je u ljeto prošle godine glasovao protiv Šarićevog prijedloga da se raspuste tri temeljna ogranka HDZ-a, uz obrazloženje da mu nije jasno zašto bi se to napravilo. Međutim, među HDZ-ovcima u Stenjevcu Šarić slovi kao »Brkićev čovjek«. To faktično sugerira i Floria Galić.


– Teško mi je decidirano reći uživa li Šarić zaštitu gospodina Brkića. Ali, ono što znam i što se priča u Stenjevcu je da se Šarić prvi put pojavio u našem kvartu kad su bili unutarstranački izbori 2012., kad se Tomislav Karamarko kandidirao za predsjednika HDZ-a. Brkić je tada inzistirao da Šarić uđe u naš Područni odbor, što se i dogodilo. Onda je šest mjeseci nakon toga Šarić bio glavni u rušenju Područnog odbora, a Brkić je u to vrijeme povjerenik HDZ-a za Zagreb, opisuje Florija Galić vezu između zamjenika predsjednika HDZ-a i Jure Šarića.


Niti Brkić je, kaže, nije kontaktirao, iako je dobio njezino pismo u kojem se žalila na Šarićevo ponašanje. U HDZ-u je, čini se, takva praksa, visoki stranački dužnosnici ne odgovaraju članovima koji im se zbog nečeg obraćaju.