Kad jedan zakon derogira drugi

PONAVLJANJE POVIJESTI Plenković kopira nezakonita rješenja Milanovićeve Vlade

Gabrijela Galić

Namjera Vlade je uključivanje Hrvatskog liječničkog sindikata u kolektivne pregovore / Snimio Sergej DRECHSLER

Namjera Vlade je uključivanje Hrvatskog liječničkog sindikata u kolektivne pregovore / Snimio Sergej DRECHSLER

Sindikati su se tada pobunili protiv zadiranja jednim propisom u drugi, a do tada neviđena zakonodavna intervencija iznenadila je i pravnu struku. No, pet godina kasnije, povijest se ponavlja



ZAGREB  Vlada, odnosno Ministarstvo zdravstva, pronašlo je način kako Hrvatski liječnički sindikat uključiti u kolektivne pregovore na razini zdravstva, a metoda koju planiraju iskoristiti više je nego upitna.


Naime, Ministarstvo zdravstva kani liječnicima utvrditi reprezentativnost novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti te tako tim propisom intervenirati u drugi zakon, odnosno Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata.


Vlada Andreja Plenkovića tako prepisuje nešto što je svojedobno učinila Vlada Zorana Milanovića, kada je tadašnjim Zakonom o reprezentativnosti derogirala odredbe Zakona o radu u dijelu koji se tiče produžene primjene odredbi kolektivnih ugovora nako što oni isteknu.




Sindikati su se tada pobunili protiv takvog zadiranja jednim propisom u drugi, a do tada neviđena zakonodavna intervencija iznenadila je i pravnu struku. No, pet godina kasnije, povijest se ponavlja.


Takvu namjeru osiguranja pregovaračkog stolca na granskoj razini liječnicima, oštro su osudili Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) upozoravajući pritom na upitnu zakonitost rješenja, ali i na činjenicu da bi takvo rješenje potpuno razbucalo sustav kolektivnog pregovaranja.


Razbijanje sustava


Ministarstvo zdravstva, naime, prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti predlaže da ukoliko neki sindikat zastupa više od 20 posto svoje struke, postaje reprezentativan. Takvo rješenje dovest će liječnike za pregovarački stol.


Međutim, otvorit će i Pandorinu kutiju jer je pitanje koliko će se strukovnih sindikata koji zadovoljavaju taj kriterij pojaviti. Ne samo u zdravstvu, već i šire.


To rješenje, navode u NHS-u, stvorilo bi preduvjete za osnivanje cijelog niza sindikata radnika raznih struka koji bi bili reprezentativni za kolektivno pregovaranje kod poslodavca ili na drugoj razini na kojoj se pregovara, a gdje njihovi članovi rade. Ističu kako u ovome trenutku nije ni moguće predvidjeti broj takvih sindikata koji bi u pregovorima sudjelovali, kao ni broj i sastav takvih pregovaračkih odbora.


»Uz to, potpuno bi se razbio i urušio sustav kolektivnog pregovaranja u zemlji za čiju je uspostavu i razvoj utrošen dugi niz godina, kako bi se uopće dosegla današnja razina«, ističu u NHS-u. I oni i SSSH ističu kako je takvo zadiranje posebnim propisom djelatnosti u opći propis neprihvatljivo i nezakonito. U SSSH-u podsjećaju kako su reprezentativni sindikati poduzeli sve mjere da se Hrvatskom liječničkom sindikatu omogući utvrđivanje reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje na razini zdravstva, ali Ministarstvo zdravstva nije na vrijeme reagiralo, odnosno interveniralo u izmjene općeg propisa, već to čini na nezakonit način.


Propao dogovor


»Naime, ukoliko se općim propisom za utvrđivanje reprezentativnosti ne ostavlja mogućnost da se pojedine odredbe mogu mijenjati posebnim propisom, tada se ovim odredbama na nezakonit način derogiraju odredbe općeg propisa«, naglašavaju u SSSH-u. U NHS-u podsjećaju i da je zakonodavac uređujući pitanje reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje općim propisom, u obzir uzeo »cjelokupno stanje na sindikalnoj sceni te predvidio jedinstveni kriterij za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, bez ikakvih iznimaka«, a ono što predlaže ministarstvo zdravstva, predstavlja presedan koji kao posljedicu može imati uređivanje novih iznimaka kroz posebne propise.


Hrvatski liječnički sindikat nije sudjelovao u utvrđivanju reprezentativnosti za granske pregovore, dok je reprezentativan na nacionalnoj razini. Jedina dva reprezentativna sindikata liječnicima su nudila po jedno svoje mjesto u pregovaračkom odboru, ali to liječnicima ne odgovara.


Naime, sudjelovali bi u pregovorima, ali ne bi bili potpisnici kolektivnog ugovora. Na inicijativu dva reprezentativna sindikata ministar zdravstva je okupio sve sindikate u toj djelatnosti ne bi li se međusobnim dogovorom, a temeljem Zakona, liječnicima utvrdila reprezentativnost. Dogovor je propao zbog jednog sindikata koji mu se usprotivio. Sami liječnici najavili su sindikalne akcije, uključujući i štrajk, ne budu li sudjelovali u kolektivnim pregovorima za zdravstvo. Ministarstvo zdravstva im je na kraju odlučilo udovoljiti zadirući specifičnim zakonom u opći propis.