OŠTRE SANKCIJE

POLICIJA ĆE KAŽNJAVATI Za falsificiranje propusnica 6 mjeseci do 5 godina zatvora

Portal Novilist.hr

Foto/ Emica Elvedji/PIXSELL

Foto/ Emica Elvedji/PIXSELL

Tko to radi mora znati da je to ozbiljno kazneno djelo krivotvorenja isprava i tu neće biti oprosta. Predviđeno je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora sankcija, a u ovoj situaciji se neće izricati minimalne kazne, upozorio je Davor Božinović



Davor Božinović je govorio o novom režimu rada trgovina.


– Naš rast je još uvijek linearan što ukazuje da se građani sve više pridržavaju uputa Stožera. Prva odluka te vrste odnosi se na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji.


To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i dućani koji prordaju hranu za životinje, medicinska pomagala. U kontaktu s predsjednikom Udruge gradova, tražio sam da se na razini gradova i općina preventivno organiziraju sve radnje kako bi se što prije svega osiguralo da mjere i upute epidemiologa budu poštivane.




Također idu upute svim lokalnim stožerima CZ-a da posebnu pozornost posvete svim malim trgovinama, posebno na tržnicama.


Drugo izuzeće se odnosi na trgovine građevinskim materijalom za područje Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije zbog materijala potrebnog za sanacije posljedica potresa. Uz mjere HZJZ-a svaki dan pratimo situaciju i dok imamo lienarni rast mi ćemo ovisno o tome što život pokazuje, popuštati mjere kako bi sve više i sve optimalnije funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima.


Odluke izuzeću rada trgovina stupaju na snagu danas, kazao je Božinović, ali je realno očekivati da te trgovine počnu raditi od sutra ujutro. Čekam povratne informacije s lokalnih razina da su poduzete sve epidemiološke mjere. 


Što se tiče kršenja mjera samoizolacije do sada je utvrđeno da je 771 osoba u kršenju mjera samoizolacije i policija je o tome obavijestila Državni inspektorat.


– Kod propusnica policija ima određenih sumnji na manipulacije. Tko to radi mora znati da je to ozbiljno kazneno djelo krivotvorenja isprava i tu neće biti oprosta. Predviđeno je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora sankcija, a u ovoj situaciji se neće izricati minimalne kazne, upozorio je Božinović i dodao da je u tijeku koordinacija s Ministarstvom uprave oko izrade aplikacije koja će smanjiti manipulacije sa izdavanjem potvrda.


Kazao je kako postoje dojave koje policija provjerava da se pojedinci predstavljaju kao predstavnici Crvenog križa o čemu je govorio Robert Markt.


– Svakog dana u RH oko 2.000 naših volontera i 638 zaposlenika pomažu najugroženijim sugrađanima. Oni su pokretani čovjekoljubljem, a ne novcem i jasno poručujem da ne otvarate vrata onima koji od vas za uslugu traže novac. Naši ljudi novac ne traže, a ako to netko čini odmah prijavite policiji. Skrbimo za više od 10.000 obitelji, pa molim građane da ne doživljavaju volontere kao kurirsku službu i broj 0800 11 88 zovite u nuždi. Hrvatrski CK će kao i do sada biti na pomoć i usluzi građanima, kazao je Markt.


Alemka Markotić govorila je o stanju oboljelih.


– 8 osoba je na respiratoru. Supruga od preminulog u Zagrebu leži na običnom odjelu, nije životno ugrožena, nadamo se da će tako i ostati, rekla je Markotić.


Beroš je govorio o ulasku virusa u zdravstveni sustav i treba li ih testirati sve.


– Radimo na organizaciji testiranja čim većeg broja zdravstvenih djelatnika, svi djelatnici će mjeriti temperaturu prije dolaska na dužnost.


 Starački domovi imaju upute o funkcioniranju, u svakodnevnom smo kontaktu s ministricom da se sukladno uputama omogući funkcioniranje staračkih domova, kazao je Beroš.


Beroš je govorio i o slučaju majke koja nije mogla dobiti pomoć za dijete i odbili su je u nekim zdravstvenim ustanovama.


– Svi mi pojedinci u sustavu moramo biti svjesni svoje odgovornosti. Detaljne su upute iz Stožera išle. Djevojčica je imala upalu slijepog crijeva, operirana je i zbrinuta. Moram pohvaliti ponašanje njene majke koja je nazvala Hitnu pomoć i susjeda koji je prebacio djevojčicu. Razgovarao sam s odgovornima i tražio izvješće. Ono što je najvažnije da je djevojčica zbrinuta, a sve okolnosti ću istražiti, rekao je Beroš.


– Mi i nadalje stalno šaljemo upute primarnoj zdravstvenoj zaštiti, formiramo punktove za uzimanje brisova, to je način da rasteretimo klinike, poglavito u Zagrebu, dakle organiziramo centre za visoku temepraturu u svim gradovima, liječnici u primarnoj zaštiti se moraju staviti na raspolaganje građanstvu, kazao je Beroš.