Sporne poruke

PLENKOVIĆ “U HDZ-u nema WhatsApp afere” KOVAČ Sloboda govora ustavna kategorija

Hina

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL



HDZ-ov predsjednik i premijer Andrej Plenković u vezi tzv. WhatsApp afere i komuniciranjem unutar stranke u grupi na toj aplikaciji, rekao je u ponedjeljak kako nema nikakve afere, već da postoji ono što je normalno i ono što nije.


Na novinarski upit uoči predstavljanja predsjedničke kandidature HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, šteti li stranci da se taj slučaj sada otvara, Plenković je ustvrdio da ne, nego da može samo pomoći stranci i svakome tko je dobronamjeran.


Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić rekao je da svi trebaju biti odgovorni za ono što se piše u WhatsApp i viber grupama i facebooku.




Svi koji šire govor mržnje i prijete na grupama apsolutno osuđujem i mislim da to nije dobro u današnje vrijeme, poručio je. Ako pogledate kroz medije u posljednjih mjesec dana vidjet ćete da sam na to upozoravao i HDZ je uvijek demokratska stranka u kojoj možete reći što god želite, iznijeti svoje mišljenje, ali morate poštivati volju većine, dodao je Mikulić.


Na to sam upozoravao i evo sad smo doći u situaciju gdje pojedini članovi šire govor mržnje do prijetnji, mislim da to nije dobro, ali te stvari što i kako će biti, pustite da riješimo unutar stranke, rekao je Mikulić novinarima.


Kovač (HDZ): Ustavna je kategorija sloboda govora, ali je kažnjivo širenje mržnje


Zastupnik HDZ-a Miro Kovač u ponedjeljak je istaknuo kako je njegov stav u vezi s WhatsApp grupom vrlo jasan – ustavna je kategorija sloboda govora, ali je isto tako kažnjivo širenje mržnje, pa to treba uskladiti.


Nakon što je u medijima objavljeno da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo sankcionirati sve članove stranke koji u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku šire mržnju, prijete ili kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i Andreja Plenkovića, saborski zastupnik HDZ-a Ivo Davor Stier u nedjelju je podsjetio da je sloboda i tajnost dopisivanja zajamčena i nepovrediva te poručio – Ne bojte se!


Kazao je da ne znm o tome ništa detaljno jer nije član Predsjedništva HDZ-a od prošle godine, alki da će o tome sigurno razgovarati i na drugim tijelima stranke, kao što je Klub zastupnika.


»Moj stav oko tih stvari je vrlo jasan – u Hrvatskoj imamo slobodu govora, slobodu izražavanja. To je ustavna kategorija. Ali, isto tako je ustavna kategorija da je kažnjivo širenje mržnje tako da to treba uskladiti jedno i drugo«, rekao je Kovač na pitanje novinara o njegovom stavu oko WhatsApp grupe.


Dodao je da verbalnog delikta u Hrvatskoj nema jer je on ukinut uspostavom hrvatske demokracije, ali da se istodobno treba boriti protiv govora mržnje, ali to je posao države.»Država mora imati mehanizme za govor protiv mržnje koji se zakonski regulira kao u drugim državama modernoga svijeta kojima Hrvatska pripada«, poručio je Kovač prije predstavljanja programa predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za novi mandat na Zagrebačkom velesajmu.