Važna odluka

PLENKOVIĆ PRELOMIO Vlada konačno šalje Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u Sabor

Jagoda Marić

Andrej Plenković, Foto: D. JELINEK

Andrej Plenković, Foto: D. JELINEK

Sa sjednice Vlade premijer je poručio da sve dileme koje postoje oko teksta nisu takve da ne bi mogle biti premoštene i da se konvenciju ne bi usvojilo zbog onoga što je u njoj najvažnija a to je zaštita od nasilja



Premijer Andrej Plenković najavio je da će za tjedan ili dva vlada uputiti u Sabor na ratifikaciju Istanbulsku konvenciju.


Time je zapravo zaustavio rasprave oko toga hoće li se vlada usuditi poslati konvenciju na ratifikaciju s obzirom da otpori njezinom tekstu postoje unutar samog HDZ-a.


Sa sjednice Vlade premijer je poručio da sve dileme koje postoje oko teksta nisu takve da ne bi mogle biti premoštene i da se konvenciju ne bi usvojilo zbog onoga što je u njoj najvažnija a to je zaštita od nasilja.




Svima koji su nekada zagovarali ratifikaciju i usvajanje konvencije a danas iskazuju određene zadrpke, premijer je poručio rekao da pogledaju u ono što je sama supstanca te konvencija, ali i to koje su sve države i koje političke opcije ratificirale konvenciju.


Ova njegova poruka odnosi se prije svega na desno krilo HDZ-a te na desne političke opcije.


SDP-ovce koji žele skupljati političke poene na ovoj temi podsjetio je da su i sami dok su bili na vlasti mogli ratificirati konvenciju, ali da to nisu učinili.


Premijer je odluku o Istanbulskoj konvenciji objavio odmah nakon što je čestitao Dan žena.