Obraćanje premijera

PLENKOVIĆ OGORČEN ‘Praljkov čin je poruka. Presuda se kosi s povijesnom istinom i činjenicama’

P. N.

Ovaj čin pokazao je, po meni, toliki stupanj uvjerenosti kod Slobodana Praljka da je sve što je radio, radio u korist dobra hrvatskog naroda. Ne sjećam se da je ovakav čin viđen i on svakako predstavlja njegovu poruku, izjavio je Plenković



Premijer Andrej Plenković danas poslijepodne izrazio je “najdublju sućut obitelji generala Slobodana Praljka”.


– Njegov čin kojem smo danas svi svjedočili, najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi počinjenoj prema šestorici optuženih Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu. Izuzetno nam je žao, svi smo emotivno reagirali dok smo to gledali. Ovaj čin pokazao je, po meni, toliki stupanj uvjerenosti kod Slobodana Praljka da je sve što je radio, radio u korist dobra hrvatskog naroda. Ne sjećam se da je ovakav čin viđen i on svakako predstavlja njegovu poruku, izjavio je Plenković.


Izrazio je žaljenje zbog današnje presude suda u Haagu, kojom su potvrđene sve kazne iz prvog stupnja. Podsjetio je stoga na pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovini u vrijeme rata i velikosrpske agresije. 




– Hrvatska je potpisala i Washingtonsgki sporazum i Splitsku deklaraciju, kad je omogućeno korištenje teritorija BiH u svrhu zajedničke obrane. Hrvatska vojska je prekinula srpsku opsadu Bihaća i time spriječila ponavljanje najtežih zločina i genocida, poput onog iz Srebrenice. Hrvatska je oslobodila veliki dio teritorija BiH čime je zaustavljen rat i omogućen Daytonski sporazum. Hrvatska je, uz to, niz godina pružala utočište brojnim izbjeglicama iz BiH, neovisno o tome koje su nacionalnosti bile. Bila je među prvim zemljama koje su priznale BiH, a samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata, govorio je Plenković.


Dodaje da se ovom presudom na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratnim zbivanjima devedesetih godina, dok isti sud prije samo tjedan dana, prilikom izricanja presude Ratku Mladiću, nije pronašao vezu tadašnjeg državnog vrha Srbije sa zbivanjima u BiH. 


– To nije ni istinito, ni pravedno, ni dobro, ni prirodno. Ne prihvaćamo takvu razliku. Razmotrit ćemo sve raspoložive pravne mehanizme, kako bi osporili navode iz presude. Ovaj je segment tumačenja presude Hrvatskoj neprihvatljiv i kosi se s povijesnom istinom, te činjenicama, kaže Plenković i dodaje da će Hrvatska prema BiH nastaviti voditi politiku pomirbe,  stabilnosti i budućnosti.