Vozač afere

PAZI, NALAZIŠ SE POD MJERAMA: Evo za što policija tereti Blaža Curića, kuma Milijana Brkića

Hina

snimio Davor Javorović / PIXELL

snimio Davor Javorović / PIXELL

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbacuju, a Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum.



OSIJEK – Uhićeni vozač ministarstva poljoprivrede Blaž Curić u četvrtak je doveden kod suca istrage osječkog Županijskog suda, koji treba odlučiti o zahtjevu Uskoka da mu se odredi istražni zatvor.


Curić je uhićen u srijedu u Zagrebu a Uskok ga tereti da je osumnjičenom bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi navodno dojavio da se nalazi pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka.


Tereti ga se zbog sumnje da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje. No, Varga prije uhićenja to navodno nije uspio učiniti. Kada je izvijestio o pokretanju istrage, Uskok u srijedu poslijepodne nije navodio da će zatražiti i njegovo zatvaranje, ali je to naknadno učinio zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i dokaze ili ponoviti nedjelo.




Na opasku novinara da se ministar Tomislav Tolušić u izjavi medijima “već odrekao njegovog klijenta čestitajući MUP-u i DORH-u”, Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je novinarima pred zgradom Suda kako ne komentira bilo kakve političke izjave, niti ga politika uopće interesira, već gleda svoju struku i svoj posao.


Na upit novinara znači li njegova jučerašnja izjava o težini kaznenog djela koje se Curiću stavlja teret da ne pobija da je njegov klijent obavio sporni telefonski poziv Vilajtović je odgovorio: “U ovoj fazi postupka pobijamo sve, ali govorim i o nomenklaturi kaznenih djela, jer ovdje se radi o ne baš značajnom djelu, s obzirom na visinu predviđene kazne”.


Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbacuju, a Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum.


Varga počeo štrajk glađu


Na Županijskom sudu potvrdili su da je osumnjičenik Franjo Varga u međuvremenu počeo štrajk glađu, motiviran željom da se tako ubrza istražni postupak protiv njega. Napominju kako je Varga pod medicinskim nadzorom, a u slučaju da mu se pogorša zdravstveno stanje, pomoć će mu se pružiti i u zatvorskoj bolnici.


Osumnjičenog Vargu, kojemu je već određen istražni zatvor od mjesec dana, tereti se da je od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba, za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke.


Tako ga se sumnjiči da je, u postupku koji se protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara, vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan, prije objave prvostupanjske presude, vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.


Vargu se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je javno objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.


Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da ju Zdravko Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.