Jandroković u Austriji

PAO DOGOVOR U BEČU: Komemoracije na Bleiburgu će biti, Austrijanci ne žele nikakve ustašluke

Hina

"Tema je bila i Bleiburg. Suglasni smo da ni jedna strana ne želi niti tolerira fašistička obilježja", kazao je Sobotka novinarima dodajući kako je jasno da će se okupljanje održati sukladno regulativi koju nameću austrijski zakoni.



BEČ – Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Nacionalnog vijeća parlamenta Austrije Wolfgang Sobotka potvrdili su u ponedjeljak u Beču kako će komemoracija na Bleiburgu ove godine biti održana kako je i planirano ali su upozorili kako će se morati strogo poštovati austrijski zakoni, posebice zabrana isticanja fašističkog znakovlja.


Jandroković i Sobotka sastali su se u Beču na rubu konferencije predsjednika parlamenata članica Europske unije i kandidatkinja za članstvo te su konstatirali kako je suradnja hrvatskog i austrijskog parlamenta kao i suradnja dviju država na zavidnoj razini a pitanje komemoracije na Bleiburgu pri tom se nametnulo zbog različitih interpretacija karaktera tog skupa i odnosa Austrije prema njemu.


“Tema je bila i Bleiburg. Suglasni smo da ni jedna strana ne želi niti tolerira fašistička obilježja”, kazao je Sobotka novinarima dodajući kako je jasno da će se okupljanje održati sukladno regulativi koju nameću austrijski zakoni.




Jandroković je potvrdio kako će komemoracije biti i da se pri tom mora pridržavati austrijskih zakona.


Rekao je kako Sobotka kao čelnik austrijskog parlamenta vrlo dobro razumije Hrvatsku poziciju u odnosu na ovo pitanje.


“Ovdje se radi o komemoraciji kojom želimo komemorirati žrtvu i to je glavni smisao događaja na Bleiburgu. Objema stranama je istodobno jasno da se ta komemoracija ne smije koristiti za bilo kakve političke svrhe a posebno su neprihvatljivi bilo kakvi fašistički simboli i ustaški simboli. Dogovorili smo se da posebna pozornost bude posvećena tome da se izbjegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zloporaba od strane ekstremnih političkih skupina”, kazao je Jandroković.


Pozvao je sve koji planiraju ove godine ići na bleiburšku komemoraciju da vode računa o tome da na dostojanstven način odaju počast žrtvama.


Jandroković je dodao kao su odnosi Hrvatske i Austrije tradicionalno dobri i prijateljski i takvi će i ostati uz jačanje gospodarske suradnje ali i kroz zajedničke projekte na prostoru jugoistoka Europe.