Moćnici pred sudom

Ovo se ne događa svaki dan: Na sudu u Zagrebu danas u isto vrijeme Sanader, Kalmeta, Kirin, Bandić i Zlatar-Violić

Boris Pavelić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Na sudu će se gotovo u isti sat naći uz Ivu Sanadera i njegovi ministri Božidar Kalmeta i Ivica Kirin, ministrica kulture u Milanovićevoj Vladi Andrea Zlatar-Violić te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić



ZAGREB Ne događa se to baš svaki dan: na istome sudu, gotovo u isti sat, zakazana su sudska ročišta bivšem premijeru, bivšem potpredsjedniku vlade i moćnome ministru, još dvama bivšim ministrima i gradonačelniku glavnog grada.


Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas u devet sati zakazana su ročišta bivšem potpredsjedniku Sanaderove vlade i ministru mora i razvitka Božidaru Kalmeti te bivšem ministru unutarnjih poslova u istoj toj vladi Ivici Kirinu, današnjem gradonačelniku Virovitice. Pred suca bi u isti sat trebala i bivša ministrica kulture u vladi Zorana Milanovića Andrea Zlatar-Violić, kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Pola sata kasnije, nastavit će se suđenje Ivi Sanaderu za »aferu Ina-Mol«.


Dva od tih pet ročišta zakazanih za danas, istina, odgođena su već u najavi, ali je činjenica da su zakazana i objavljena u internetskom ročišniku Županijskoga suda u Zagrebu.




Kalmeti, podsjetimo, sudi se za izvlačenje državnoga novca iz poduzeća za cestogradnju teško više od dvadeset milijuna kuna.


Šokirani odvjetnici 


Kirin je »zaglavio« u sklopu »afere Fimi medija«, jedne od najvećih korupcijskih afera visoke politike u Hrvatskoj, jer je optužen da je poslušao Sanadera te novcem MUP-a punio crne fondove HDZ-a. Andrea Zlatar Violić tereti se i za deset puta niže iznose, ali je ipak optužena da je protuzakonito podizala gotovinu i trošila novac sa službene kartice Ministarstva kulture. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pak, na optuženičkoj je klupi zbog takozvane »afere Agram«, koja sadrži optužbe teške više od 25 milijuna kuna. Zbroji li se ugrubo šteta koju su – dokaže li im se krivica – počinili ti ljudi, stižemo do svote od gotovo dvadeset milijuna eura, pri čemu se šteta od predaje Ine Molu, za koju je optužen Ivo Sanader, u novcu vjerojatno ne može ni izraziti.


Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i, u odsutnosti, predsjedniku uprave mađarskog Mola Zsoltu Hernadiju danas bi trebalo biti nastavljeno bez zastoja kakav se očekivao nakon što je predsjednica sudskog vijeća na posljednjem ročištu Sanaderu odredila branitelja po službenoj dužnosti.


Premda se u prvi mah činilo da će taj postupak Sanaderove branitelje automatski izbaciti iz postupka, to se neće dogoditi, pa jasno imenovanje odvjetnika po službenoj dužnosti nije dramatično koliko su sugerirale prve reakcije Sanadera i njegovih branitelja. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Stipić Štampar, predsjednica sudskog vijeća u ponovljenom suđenju Sanaderu za primanje deset milijuna eura mita zbog predaje upravljačkih prava nad Inom Molu, na ročištu 8. veljače Sanaderu je odredila branitelja po službenoj dužnosti, jer Čedo Prodanović i Jadranka Sloković nisu došli na ročište. To je šokiralo oboje odvjetnika, ali i njihova branjenika.


Sloković, koja je nedolazak na ročište opravdala virozom, postupak sutkinje Stipić Štampar u našem je listu nazvala »apsolutno nezakonitim« i najavila podnesak kojim bi podsjetila na ustavno pravo na pošteno suđenje.


Prodanović, koji je nedavno operirao koljeno i još neko vrijeme ne može dolaziti na sud, postupak sutkinje Stipić nazvao je »besmislenim«, uz objašnjenje da će više vremena oduzeti priprema novoga odvjetnika, nego što će trajati zdravstveni oporavak Sanaderovih branitelja. Sam Sanader, pak, imenovanje je još na ročištu nazvao »apsolutnim presedanom« i »kršenjem ustavnog prava na pravično suđenje«, te u sudnici javno odbio surađivati s nametnutim braniteljem. Sve je, jednom riječju, ukazivalo da su i Sanader i njegovi odvjetnici odluku sutkinje doživjeli kao izbacivanje Prodanovića i Sloković iz postupka.


Tresla se brda… 


No, nisu izbačeni. »Važno je reći da dosadašnji branitelji ostaju u postupku. Imenovanje odvjetnika po službenoj dužnosti učinjeno je samo kao svojevrsni ‘osigurač’, u slučaju da branitelji ne mogu doći na sud, kao što se dogodilo 8. veljače. Zakon predviđa takvu mogućnost«, objasnio je za naš list glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu sudac Krešimir Devčić. Drugim riječima, »tresla se brda, rodio se miš«: Sloković i Prodanović nastavljaju braniti Sanadera, a odvjetnik po službenoj dužnosti bit će tu samo ako se dogodi da ni jedno ni drugo ne mogu na ročište: čini se kako je sutkinja Stipić Štampar naprosto htjela osigurati da se ročišta u ionako predugom suđenju ne odgađaju unedogled. Tako suđenje ide dalje, a javnost bi na današnjem ročištu trebala doznati i tko je novoimenovani pomoćnik Sloković i Prodanovića u »slučaju Ina-Mol«.


Koliko povjerenju građana u institucije doprinosi činjenica da se čak pet bivših čelnika vlade i ministarstava te gradonačelnik glavnog grada gotovo u isti sat moraju pojaviti pred sucima, to će čitatelj lako prosuditi i sam.