Politička inicijativa

Ovo bi mogao biti ozbiljan problem za HDZ: Umirovljenici se ujedinjuju i stvaraju pakt s SDP-om?

Hina

Silvano Hrelja i Lazar Grujić / Foto: Novi list

Silvano Hrelja i Lazar Grujić / Foto: Novi list

Više razgovora koji su išli u tom smjeru, ključne hrvatske umirovljeničke stranke već su obavile, razgovaralo se i sa SDP-om, a za desetak dana počet će i najnoviji krug razgovora na Iblerovu trgu kada će HSU, koji vodi Silvano Hrelja, BUZ koji vodi Milivoj Špika, te SU koji vodi Lazar Grujić, vodstvu Partije predstaviti i stvarne brojke o tome kako njihove stranke stoje na terenu



Šefovi najjačih umirovljeničkih stranaka već neko vrijeme razmišljaju o ujedinjenju u jednu stranku i o zajedničkom izlasku na buduće parlamentarne izbore sa SDP-om, piše u srijedu Večernji list.


Više razgovora koji su išli u tom smjeru, ključne hrvatske umirovljeničke stranke već su obavile, razgovaralo se i sa SDP-om, a za desetak dana počet će i najnoviji krug razgovora na Iblerovu trgu kada će HSU, koji vodi Silvano Hrelja, BUZ koji vodi Milivoj Špika, te SU koji vodi Lazar Grujić, vodstvu Partije predstaviti i stvarne brojke o tome kako njihove stranke stoje na terenu, koliko imaju članova, organizacija, vijećnika, navodi dnevnik.


Da se ide upravo u smjeru ujedinjenja potvrdio je i Silvano Hrelja, šef HSU-a, jedine parlamentarne umirovljeničke stranke, koja je jučer na sjednici Središnjeg odbora donijela odluku da će primiti sve umirovljeničke stranke koje političko djelovanje žele nastaviti u sklopu HSU-a. Riječ je, dakle, o javnom pozivu svim umirovljeničkim strankama u Hrvatskoj da se ugase, odnosno da nastave političko djelovanje pod okriljem HSU-a.




Hrelja je uvjeren da je to najispravniji potez i jedini način na koji umirovljenička stranka može postati relevantna politička opcija. Drži da tako ujedinjeni, s jasnim programom za umirovljenike, mogu sigurno računati na 100 tisuća glasova birača, koliko je HSU zadnji put dobio 2007. kada je na parlamentarne izbore izišao samostalno, piše Večernji list.


Međutim, od tada do danas mnogo se toga promijenilo. Umirovljeničke je stranke osnivao tko god se toga sjetio pa čak i samo zato da na izbornom listiću uz ime stranke stoji i jedna takva umirovljenička opcija.


»Danas ih je petnaestak u registru političkih stranaka, no jasno je da većina postoji samo na papiru. Nekoliko ih je ključnih i njima, dođe li do ujedinjenja, nudimo i mjesta potpredsjednika i na nacionalnoj razini i u lokalnim organizacijama«, kaže Hrelja i dodaje kako će im prvi cilj nakon ujedinjenja biti da se izbore za obiteljsku mirovinu na zapadnoeuropski način.


Najdalje su u pregovorima, dodaje, došli s BUZ-om i DSU-om, a pregovara se i sa SU-om Lazara Grujića koji cijeloj priči ipak pristupa s dozom opreza.


»Nisam protiv ujedinjenja. Mi ga želimo, ali postupno i pod patronatom SDP-a s kojim već dvije godine jako dobro surađujemo i s kojim smo već daleko odmakli u izradi programa za umirovljenike. Dakle, idemo po redu. Neka se prvo ujedine HSU i BUZ i neka idu sa SDP-om na izbore. Ići ćemo i mi, a bude li suradnja kvalitetna, neka dođe i do konačnog ujedinjenja«, kaže Grujić.


S druge strane, šef BUZ-a Milivoj Špika kaže da se o ujedinjenju priča već deset godina i da je konačno došlo vrijeme da se ono i realizira, donosi Večernji list.