Križ na U

Oliver Frljić nakon sinoćnjih zbivanja u Splitu: ‘HDZ i dalje provodi dubinsku fašizaciju društva’

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

»Ovo nisu 'Marulićevi dani', ovo čemu svjedočimo i što ćemo nekoliko dana biti prisiljeni gledati u našem nacionalnom kazalištu u Splitu je gruba zloupotreba Festivala hrvatske drame 'Marulićevi dani,'« istaknuo je Ževrnja



‘HDZ i dalje provodi dubinsku fašizaciju društva, a zbivanja u Splitu križ su na U rada hrvatskih institucija, rekao je Oliver Frljić za tjednik Nacional u prvoj reakciji na zbivanja koja su sinoć pratila splitsku izvedbu njegove predstave “Naše nasilje, vaše nasilje”.


Njen početak kasnio je oko pola sata dok interventna policija nije iz kazališta uklonila bučne prosvjednike. Kasnije je na ulazu u HNK razbijeno staklo, bila je dojava o podmetnutoj bombi u kazalište, a epilog svega je osamnaest privedenih.


Prosvjed pravaških stranaka i braniteljskih udruga pred kazalištem podržali su još neki splitski političari poput Željka Keruma koji se pred HNK pojavio s ogromnim križem oko vrata, ali i župana Ževrnje koji je najavio da će zbog Frljićeve predstave uskratiti financiranje “Marulićevim danima”.


Foto Ivo Čagalj / PIXSELL


Foto Ivo Čagalj / PIXSELL





»Ovo nisu ‘Marulićevi dani’, ovo čemu svjedočimo i što ćemo nekoliko dana biti prisiljeni gledati u našem nacionalnom kazalištu u Splitu je gruba zloupotreba Festivala hrvatske drame ‘Marulićevi dani,’« istaknuo je Ževrnja u ponedjeljak navečer u objavi na Facebooku.


»Predložene predstave, među kojima se nalazi i predstava Olivera Frljića koja na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje, su njihovi autorski projekti, a ne kazališne predstave nastale na hrvatskoj dramskoj književnosti. Zbog toga je predstavnik Splitsko-dalmatinske županije glasao protiv izbora predstava i zbog toga će Županija uskratiti financiranje ovakvih – navodnih – ‘Marulićevih dana,’« poručio je Ževrnja.