Bio je veliki borac

Odlazak legende: Preminuo je čuveni hrvatski skladatelj Đelo Jusić

P. N.

Foto: NL/Arhiva

Foto: NL/Arhiva

"Od jutra smo potreseni, tužni. Bili smo uz njega sve ovo vrijeme, smrt je nešto što uvijek dolazi prerano kada su u pitanju najbliži. Do zadnjeg trena bio je veliki borac, pamtit ćemo ga kao nekoga tko se nije predavao nikada, no na kraju je ipak ovu, životnu, bitku izgubio. Imao je snažno srce i do zadnjeg trena je pokazivao veliku želju za životom"



Čuveni dubrovački skladatelj, dirigent i gitarist Đelo Jusić preminuo je u 81. godini života, potvrdila je njegova snaha Paula Jusić za 24 sata.


– Od jutra smo potreseni, tužni. Bili smo uz njega sve ovo vrijeme, smrt je nešto što uvijek dolazi prerano kada su u pitanju najbliži. Do zadnjeg trena bio je veliki borac, pamtit ćemo ga kao nekoga tko se nije predavao nikada, no na kraju je ipak ovu, životnu, bitku izgubio. Imao je snažno srce i do zadnjeg trena je pokazivao veliku želju za životom, kazala je Paula.


– Znam zašto me zovete, jako mi je teško pričati u ovim trenucima. Đelu sam, kao i Ibricu, iznimno voljela. Mi smo rasli zajedno, radili i stvarali smo zajedno. Moja je tuga pregolema, a ljubav prema Đeli vječna. Odlazila sam mu u bolnicu dok sam mogla, u zadnje vrijeme mi nisu dopuštali i drago mi je da sam mu uspjela barem malo olakšati te teške trenutke. Poklonio mi je najbolji opus svojih pjesama.




Teško mi je odlučiti se koja mi je najdraža, ali da je napisao samo ‘Dubrovačka zvona’, himnu ratnoga Dubrovnika, to bi bilo jako puno. A pjesme koje je napravio i za druge, posebno za Trubadure, to je nemjerljivo. Zadužio je svoju zemlju, treba biti pristojno ispraćen i zauvijek poštivan – rekla je za 24 sata njegova kolegica i pjevačica Tereza Kesovija.


Đelo je najpoznatiji po brojnim velikim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav Dubrovačke trubadure. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.


Ove godine je dobio nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo. 


Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu sa skladbama ‘Dalmatinski lero’, ‘Zapjevajmo prijatelji’, ‘Mladosti, moja lijepa radosti’, ‘Volim te budalo mala’, ‘Zagrljeni’, ‘La musica di notte’, ‘Stare ljubavi’, ‘Sinoć sam htjela’ i druge, piše 24 sata.