"Duboka politika"

Odbor za Ustav dogovara saborski poslovnik: HDZ želi punu podršku SDP-a

Zlatko Crnčec

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Prema ovom prijedlogu, da budem plastičan, Bačić će otići spavati, a ja ću cijelu noć u Saboru braniti amandmane. On će se drugi dan probuditi u podne, obrisati krmelje i doći u Sabor glasati 15 minuta o amandmanima. To je ignoriranje zastupnika, ali i javnosti – rekao je Maras. 



ZAGREB – Predsjednik zastupničkog kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je na sjednici Odbora za Ustav da je njegova stranka spremna na kompromis oko saborskog poslovnika samo ako svi zastupnici SDP-a glasuju za izmjene i dopune tog dokumenta. Naime, prije dva dana HDZ i SDP postigli su kompromis na način da bi stanke bile srijedom u 9,30, a četvrtkom i srijedom u 13 sati, te da bi ubuduće 30 zastupnika moglo svojim potpisima inicirati raspravu o nekim prijedlogu koji je na dnevnom redu barem 60 dana.


Međutim, predsjednik zastupničkog kluba SDP-a Arsen Bauk rekao je da će zastupnici njegove stranke o izmjenama Poslovnika, u koje bi bio ugrađen ovaj kompromis, glasovati po savjesti. Međutim, HDZ želi da se izmjene izglasaju ako ne jednoglasno, a onda barem s punom podrškom glavnih oporbenih stranaka, SDP-a i Mosta. SDP za svoju punu podršku traži dodatne ustupke od vladajućih u smislu da se stanke mogu tražiti u 9,30 ne samo u srijedu, nego i u ostale radne dane. Oporbi je to bitno zbog toga jer smatraju da će njihove poruke tako lakše doći do građana.


Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja rekao je da će njegova stranka podržati ovaj kompromis, ali i iznio zamjerku zbog toga jer su o njima pregovarali samo HDZ i SDP.– To je sasvim jasan dokaz da su Most i slične stranke prava meta ovih izmjena – rekao je Grmoja.

Medutim, vladajuća većina ugradila je i osigurač u cijeli proces ako na kraju ne dođe do dogovora. Na jučerašnjoj je sjednici izglasano da će se sljedećeg tjedna prvo održati izjašnjavanje o 522 oporbena amandmana, a tek onda će se glasovati o njima. Ako bi se glasovalo na uobičajeni način, glasovanje bi trajalo dvadesetak sati. Ovako će sve trajati isto toliko, ali je poanta u tome da za izjašnjavanje nije potreban kvorum što znači da će tih dvadesetak sati u sabornici trebati biti zastupnici oporbe koji brane amandmane, dok bi iz redova vladajućih trebao biti samo predsjedatelj sjednice i još jedan zastupnik koji će amandmane odbijati.




– Prema ovom prijedlogu, da budem plastičan, Bačić će otići spavati, a ja ću cijelu noć u Saboru braniti amandmane. On će se drugi dan probuditi u podne, obrisati krmelje i doći u Sabor glasati 15 minuta o amandmanima. To je ignoriranje zastupnika, ali i javnosti – rekao je Maras. Njegov stranački kolega Peđa Grbin rekao je da se ovim rješenjem radi opasan presedan koji bi se ubuduće mogao zloupotrebljavati, na primjer kod izglasavanja proračuna.