Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Ministarstvo poljoprivrede

Od jeseni novi model "Školske sheme": Besplatno voće naručivat će osnivači, a ne škole

Prema Školskoj shemi za svako dijete tjedno 100 do 150 grama voća i povrća te 0,15 do 0,25 litara mlijeka / Snimio Silvano JEŽINA
Prema Školskoj shemi za svako dijete tjedno 100 do 150 grama voća i povrća te 0,15 do 0,25 litara mlijeka / Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2018. u 13:02 2018-07-12T13:02:38+02:00

Time će se škole administrativno rasteretiti, a proces pojednostaviti, što će prema očekivanjima Ministarstva poljoprivrede omogućiti uključivanje još više školaraca u novi model Školske sheme

RIJEKA Ministarstvo poljoprivrede od jeseni uvodi novi model »Školske sheme – besplatno voće i povrće te mliječni proizvodi hrvatskim školarcima«, a prema novom modelu usmjesto škola, interes za sudjelovanje u tom programu iskazivat će njihovi osnivači.

Time će se škole administrativno rasteretiti, a proces pojednostaviti, što će prema očekivanjima Ministarstva omogućiti uključivanje još više školaraca u Shemu.

Novim modelom proširuje se i lista prihvatljivih proizvoda pa će uz breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, mrkvu i rajčicu školarci dobivati i marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, agrume, repu, ciklu, crni korijen, celer, rotkvu i slične namirnice, a od mliječnih proizvoda uvodi se i mlijeko za piće bez laktoze.

Edukativni karakter

Shema školskog voća se provodi posljednjih pet godina, a prvu godinu provedbe obuhvaćala je 720 škola i nešto manje od 140 tisuća učenika od 1. do 4. razreda, dok je voće isporučivalo 15 dobavljača. U prošloj školskoj godini u Školskoj shemi je sudjelovalo 1.060 škola, 401.800 učenika i 104 dobavljača, a na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna eura.

Prema mišljenju ministra Tomislava Tolušića, Školska shema važan je čimbenik stjecanja zdravih prehrambenih navika djece.

– Osim besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, ova Shema ima i edukativni karakter jer predviđa posjet lokalnim proizvođačima hrane. Djeca su najvažnija, pa je putem Sheme školama omogućeno iskoristiti prednosti kratkog lanca opskrbe kako bi naši školarci imali najsvježije i najkvalitetnije domaće proizvode, kazao je ministar.

U razdoblju od 25. kolovoza do 25. rujna na internetskoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju bit će objavljen Javni poziv na kojemu će osnivači škola moći iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi. Dobavljači će moći iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi na Javnom pozivu tijekom cijele školske godine, a razdoblje provedbe Školske sheme pomaknut će se za mjesec dana te će škole moći započeti s raspodjelom voća i povrća ili mlijeka i mliječnih proizvoda od 15. listopada.

Jednom tjedno

Isporuka voća i povrća ili mlijeka i mliječnih proizvoda odvijat će se najmanje jednom tjedno u dane održavanja nastave u skladu sa školskim kalendarom tijekom razdoblja provedbe Školske sheme. Novim modelom Školske sheme predviđeno je da će škole odabirati dobavljača, ugovarati nabavu i imati mogućnost odabrati kvalitetne proizvode iz lokalnog okruženja, a osnivači škola iskazivat će interes za sudjelovanje u Školskoj shemi.

U Školsku shemu uključeni su učenici osnovnih i srednjih škola, a svako dijete tjedno dobiva 100 do 150 grama voća i povrća te 0,15 do 0,25 litara mlijeka, jogurta ili vrhnja i sličnih proizvoda tjedno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.