Ministrica Vesna Bedeković

Od 1. siječnja 2020. socijalni radnici dobivaju status službene osobe

Hina

Ministrica Vesna Bedeković / Foto: D. JELINEK

Ministrica Vesna Bedeković / Foto: D. JELINEK



Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković najavila je u srijedu u Splitu kako će od 1. siječnja iduće godine socijalni radnici dobiti status službene osobe radi podizanja razine njihove sigurnosti.


»Od 1. siječnja 2020. svi socijalni radnici i svi stručni radnici u sustavu socijalne skrbi dobit će status službene osobe, što podrazumijeva da će se svaki napad na socijalnog radnika kao službenu osobu tretirati kao kazneno djelo i kao takvo će se procesuirati i sankcionirati sukladno odredbama Kaznenog zakona, ali jednako tako, ako socijalni radnik kao službena osoba počini bilo kakvo kazneno djelo obavljajući svoju djelatnost u sustavu socijalne skrbi, podliježe procesuiranju i sankcijama sukladno odredbama Kaznenog zakona«, rekla je ministrica Bedeković.


Podsjetila je kako je trenutačno u javnom savjetovanju Kazneni zakon u čije su odredbe unesene formulacije kojima se svim socijalnim radnicima i stručnim radnicima u sustavu dodjeljuje status službene osobe.




»Zakon ide u dva čitanja na plenarnoj sjednici u Hrvatskome saboru«, dodala je.


Ministrica Bedeković sastala se danas u Splitu s ravnateljima svih centra za socijalnu skrb u Splitsko-dalmatinskoj županiji te s predstavnicima svih podružnica i ravnateljima svih ustanova socijalne skrbi kojima je osnivač Republika Hrvatska.


»Na tom sastanku razgovarali smo o razini sigurnosnih mjera i razini kvalitete usluga u svim tim ustanovama«, rekla je Bedeković.


Pritom je podsjetila kako je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odredilo rok do 30. rujna ove godine za uvođenje fizičke i tehničke zaštite za sve centre socijalne skrbi i sve podružnice. Objasnila je kako je to jedna od mjera tog ministarstva kako bi sustav socijalne skrbi bio efikasniji i sigurniji, a sve zbog tragičnog događaja ljetos u Centru za socijalnu skrb u Đakovu.


Dodala je kako su na sastanku razgovarali i o materijalnim uvjetima i kadrovskim potrebama u ustanovama socijalne skrbi na području Splitsko-dalmatinske županije.


Ministrica Bedeković posebno se sastala sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, s kojim je razgovarala o demografskim mjerama u toj županiji. Rekla je kako je u završnoj fazi izrade strategija demografske revitalizacije Republike Hrvatske.


»Želim na terenu čuti povratne informacije o demografskim mjerama kako bismo ih što više ugradili u nacionalnu strategiju«, dodala je Bedeković.