Majka s petoro djece u Vrbanji

Obitelj poginule djevojčice Madine Hosseini ušla u Hrvatsku i traži azil

Boris Pavelić

Odvjetnica Sanja Bezbradica / Foto Matija Habljak/PIXSELL

Odvjetnica Sanja Bezbradica / Foto Matija Habljak/PIXSELL

Odvjetnica Sanja Bezbradica nam je izjavila kako od policije očekuje da afganistansku obitelj što prije prebaci u prihvatni smještaj Porin u Zagrebu, te da im omogući da što prije prođu proceduru potrebnu za dobivanje azila u Hrvatskoj



Obitelj Afganistanske djevojčice Madine Hosseini, koju je na granici između Hrvatske i Srbije u prosincu prošle godine usmrtio vlak, ušla je u Hrvatsku i zatražila azil, potvrdila je danas za naš portal odvjetnica obitelji Sanja Bezbradica.


U telefonskom razgovoru koji smo vodili danas oko 17 sati, Bezbradica je precizirala kako je, prema njezinim informacijama, majka Madine Hosseini s petoro maloljetne djece u Policijskoj postaji u Vrbanji, te je iskazala želju da u Hrvatskoj dobije međunarodnu zaštitu i azil.


Odvjetnica nam je izjavila kako od policije očekuje da afganistansku obitelj što prije prebaci u prihvatni smještaj Porin u Zagrebu, te da im omogući da što prije prođu proceduru potrebnu za dobivanje azila u Hrvatskoj.




„S obzirom na tragediju koju je ta obitelj proživjela, kao i na činjenicu da su već tri puta iskazali želju da u Hrvatskoj dobiju azil“, precizirala je Bezbradica, „očekujem da prijevoz u Zagreb prođe sa što manje zadržavanja i sporosti“.


Bezbradica nam je kazala kako je dobila informacije da je policija u Vrbanji obitelji Hosseini omogućila liječnički pregled, jer ima informacija da su neki članovi obitelji bolesni. „S obzirom na situaciju, to je dobar postupak“, ocijenila je odvjetnica, dodajući kako se očekuje da će obitelji biti pronađen i prevoditelj.


Madina, šesto dijete obitelji Hosseini koja bi 1. siječnja ove godine navršila šest godina, poginula je 21. prosinca 2017. oko 21 sat, kada ju je na željezničkoj pruzi Zagreb-Beograd kod Tovarnika usmrtio vlak koji je vozio iz pravca Zagreba.


Madinina majka ustvrdila je da se to dogodilo nakon što je hrvatska policija njezinu obitelj protjerala iz Hrvatske i zapovjedila im da prugom pješke otiđu u Srbiju, ne poslušavši njezinu molbu da njoj i njezino šestoro maloljetne i umorne djece dopuste da bar prespavaju noć. Odgovornost za tragediju, međutim, do danas nije precizno utvrđena.