Slučaju Maškarin nikad kraja

Obitelj Miroslava Maškarina ogorčena odugovlačenjem sudskog procesa: “Da smo Agrokor, sve bi bilo riješeno”

Slavica Kleva

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

– Pokazuje se da je odugovlačenje postupka od strane DORH-a u konačnici išlo na štetu države, tvrdi Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić.



RIJEKA – »A što da vam kažem? Sve je rečeno. Jadna li je ta naša država. Da smo u Agrokoru, sve bi se rješilo. Ovako, na žalost, mi mali ljudi i dalje ćemo se povlačiti po sudnicama beskrajno dugo«, kazao je Ivica Maškarin, otac Miroslava Maškarina nakon jučerašnje, drugostupanjske presude Županijskog suda u Rijeci u slučaju Maškarin.


Podsjetimo, dio parninčnog postupka u slučaju Maškarin, onaj o imovinskoj šteti, još uvijek, niti nakon jednog desetljeća suđenja, nije završen.


Nadležno Vijeće Županijskog suda jučer je djelomično odbilo, a djelomično prihvatilo odluke prvostupanjske presude, koju je potkraj prosinca 2015. godine izrekla sutkinja Katarina Bajčić Ivančević, a prema kojoj je Maškarin dobio nepunih šest milijuna kuna, od čega 2.45 milijuna za neimovinsku štetu, a 3.54 milijuna za imovinsku štetu.




Prvostupanjski sud odredio je da zatezna kamata teče od svibnja 2011. godine. Međutim, temeljem podnesene žalbe, Županijski sud je odvjetnici Barić dao za pravo, odnosno usvojio je njezin zahtjev po kojem će se zatezne kamate obračunati od 1. ožujka 2007. godine, kada je Maškarinovo liječenje završeno. U ovom trenutku, s tim datumom, odšteta za neimovinsku štetu s kamatama iznosi 3,1 milijun kuna.


– Pokazuje se da je odugovlačenje postupka od strane DORH-a u konačnici išlo na štetu države, tvrdi Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić.


S druge strane, Županijski sud je prihvatio žalbu Kliničkog bolničkog centra Rijeka koji je osporio odluku suda prvog stupnja kojom je majci i ocu Miroslava Maškarina dosuđeno po 220 tisuća kuna, a sestri 75 tisuća kuna naknade. Bila je to novčana naknada neimovinske štete koju trpe zbog naročito teškog invaliditeta bliske osobe.


»Upravljanje voljom«


– Prilikom ocjenjivanja postoji li naročito teški invaliditet kao osnova za dosuđenje pravične novčane naknade, treba utvrđivati ne samo postotak invaliditeta, već i pojavne oblike invaliditeta (vanjske, trajne i stalne manifestacije) kroz koje se taj invaliditet očituje. U konkretnom slučaju kod Miroslava Maškarina, sina i brata, uslijed štetnog događaja nastupio je trajni invaliditet u omjeru od 85 posto, međutim pojavni oblici tog invaliditeta ukazuju na neosnovanost tužbenog zahtjeva oca, majke i sestre. Unatoč naročito teškom invaliditetu, Maškarin može samostalno komunicirati, samostalno se kreće uz pomoć ortopedskih pomagala, u stanju je voziti automobil s automatskim mjenjačem, može samostalno obavljati osnovne životne aktivnosti, očuvane su mu spoznajne mogućnosti, kao i mogućnost valjanog upravljanja svojom voljom te u takvoj situaciji vanjski pojavni oblici invaliditeta ne pružaju osnovu za dosudu novčane naknade neimovinske štete tužiteljima, ocu, majci i sestri, stoji u obrazloženju tog dijela presude.


Roditeljska ljubav


– Bojim se da je vijeće pogriješilo kod isticanja trajnog invaliditeta u omjeru od 85 posto, istaknula je odvjetnica Barić, s obzirom da je, po sudskim vještacima, utvrđen trajni invaliditet.


– Naime, 85 posto se odnosi na smanjenu životnu aktivnost, a to je velika razlika, pa se bojim da su pomiješali te dvije kategorije. No, pričekat ćemo što na to kaže revizija na Vrhovnom sudu, kojem ćemo se obratiti, naglasila je odvjetnica.


S druge strane, nastavila je naša sugovornica, tijekom sudskog postupka država i KBC nisu osporavali roditeljima pravo na naknadu, tek su to naveli u žalbama.


– Meni se čini da je ovdje riječ o povredi prava na roditeljsku ljubav. Karikirat ću, netko je kriv što sam na svijet donijela zdravo dijete, a sada je invalid i ja sam time itekako povrijeđena kao roditelj – slikovito je rekla odvjetnica, pojasnivši pravni značaj zakonske odredbe.