Olakšanje

OTUPILA OŠTRICA CRKVE U vrhu HDZ-a odahnuli: ‘Ratifikacija u Saboru možda već idući tjedan’

Dražen Ciglenečki

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Primjetan je bio izostanak izravnih napada Crkve za Uskrs, kao da su ipak reterirali. To je dobra vijest koja će pridonijeti smirivanju situacije u društvu, kaže član Predsjedništva HDZ-a koji se zalaže da se o Istanbulskoj konvenciji raspravlja i glasuje u Hrvatskom saboru već idući tjedan



ZAGREB U vrhu HDZ-a pomalo su se pribojavali uskrsnih blagdana i mogućnosti da najviši crkveni dužnosnici u svojim propovijedima oštro napadnu najavljenu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Dovoljno je prisjetiti se misa na Veliku Gospu 2012., na kojima su se katolički biskupi širom Hrvatske obračunavali s netom usvojenim Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji, da bi se znalo što Crkva može prirediti vlastima kad se protiv nečega želi snažno angažirati.


No, premda je Istanbulska konvencija izazvala u hrvatskom društvu puno veći svjetonazorski sukob nego spomenuti zakon, Crkva na ovaj Uskrs nije nastupila niti približno intenzivno kao na Veliku Gospu prije pet i pol godina. I to je ohrabrujuće djelovalo na većinski dio vodstva HDZ-a koji čvrsto podržava Plenkovića u namjeri da konvenciju potvrdi u Saboru.


Splasnula atmosfera 


– Primjetan je bio izostanak izravnih napada Crkve na Istanbulsku konvenciju, kao da su ipak reterirali. To je dobra vijest koja će pridonijeti smirivanju situacije u društvu, atmosfera je već značajno splasnula. Organizatori prosvjeda protiv Istanbulske konvencije u Zagrebu izgubili su zamah. Mislim da će ratifikacija proći u sasvim normalnom ozračju – rekao nam je jučer jedan član Predsjedništva HDZ-a. Možda je i premijerovo jako reklamirano sudjelovanje u hvarskoj procesiji »Za križen« na Veliki četvrtak i slikanje Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića s kardinalom Josipom Bozanićem nakon uskrsne mise nekako otupilo crkvenu oštricu




Zato se naš sugovornik zalaže za to da se sada ne oteže sa saborskom procedurom i da se o Istanbulskoj konvenciji raspravlja i glasuje u parlamentu već idući tjedan. Nakon toga bi ova tema, uvjeren je, potpuno bila stavljena ad acta.


– Govorili su o referendumu, ali te konzervativne skupine nemaju bez HDZ-a snagu da bi prikupile potreban broj potpisa. Bolje im je onda da uopće ne kreću u to – zaključuje naš sugovornik.


Građanska inicijativa »Hrvatska protiv Istanbulske konvencije« pokušat će napraviti još jedan pritisak na zastupnike HDZ-a, prosvjedom 12. travnja na splitskoj Rivi. Ako se tamo skupi nekoliko desetaka tisuća ljudi, HDZ-ovcima posebno iz Dalmacije ne bi bilo lako glasovati za konvenciju. Kako bilo, oni u HDZ-u koji se protive Istanbulskoj konvenciji također smatraju da, kad ju je Vlada već poslala u Sabor, nema razloga da se glasovanje o ratifikaciji odgađa.


– Crkva je iznijela stav protiv konvencije, zastupnici su se isto opredijelili i neće nitko promijeniti svoje mišljenje. Idemo to onda odraditi što je ranije moguće – ističe član HDZ-a koji ne podržava Istanbulsku konvenciju.