Iza zatvorenih vrata

OTKRIVAMO Šeksova analiza sinoć se nije svidjela Plenkoviću: ‘Vlado, nemojte mene vezati uz Kolindu’

Dražen Ciglenečki

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Vladimir Šeks je, kažu neki od prisutnih na sastanku vodstva HDZ-a, i sam sugerirao da Plenković ovisi o raspletu izbora za predsjednika. No Plenković nije bio zadovoljan ovakvom analizom



ZAGREB – Čelni ljudi HDZ-a, što je i razumljivo, žele u javnosti ostaviti dojam da su apsolutno uvjereni u izbornu pobjedu njihove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.


Andrej Plenković, Gordan Jandroković i drugi stalno govore da će ona sigurno pobijediti. Ali, paralelno s tim, čini se, već pripremaju i strategiju za slučaj da predsjednica Republike bude poražena, naročito zato što bi ubrzo potom trebali uslijediti izbori u HDZ-u, uključujući i za šefa stranke.Nakon debakla HDZ-a na izborima za Europski parlament, na kojima je stranka dobila ispod 23 posto glasova, općenito se procjenjuje da će rezultati predsjedničkih izbora u značajnoj mjeri odrediti Plenkovićevu političku sudbinu.

Kad bi Kolinda Grabar-Kitarović izgubila, nerijetko je mišljenje i u HDZ-u, Plenković bi se na unutarstranačkim izborima teško održao u sedlu. Na tom je tragu, neslužbeno doznajemo, na sinoćnjoj zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bila i rasprava Plenkovićevog savjetnika Vladimira Šeksa. On je govorio da bi pojedinci u HDZ-u mogli opstruirati kampanju Kolinde Grabar-Kitarović kako bi njezinim porazom zapravo oslabili poziciju predsjednika stranke, što bi bio uvod u Plenkovićev gubitak stranačkih izbora. Šeks je, kažu neki od prisutnih, i sam sugerirao da Plenković jako ovisi o raspletu izbora za predsjednika Republike. No, doznajemo, Plenković nije bio zadovoljan ovakvom Šeksovom analizom.


– Vlado, nemojte mene vezivati uz Kolindu. Mi ćemo predsjednici pomoći, ali sve je ipak na njoj. Ne slažem se da bi njezin poraz ujedno bio i moj poraz, ispričao nam je Plenkovićevu reakciju jedan HDZ-ovac koji je bio na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. Bilo je jasno, tvrdi naš sugovornik, da Plenković razmišlja i o tome što ako predsjednica ne osvoji svoj drugi mandat i da vjeruje da bi i u tim okolnostima mogao pobijediti Davora Stiera, Miru Kovača i ostale eventualne protukandidate.Inače, vodstvo HDZ-a sinoć su se sastali kako bi Plenkoviću dobio podršku za stav da se, dok ne završe predsjednički izbori, ne treba otvarati kampanju u okviru stranke, kako se ne bi smanjilo šanse Kolindi Grabar-Kitarović. 

*** Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…