Svi žele izmjene Ustava

OTKLONJENA VELIKA KOALICIJA Bauk: Dok se krade, pljačka i otima, nema velike koalicije

Tihana Tomičić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Prvo, još jednom želimo otkloniti bilo kakve aluzije, insinuacije ili ideje o velikoj koaliciji, sve dok se krade, otima, pljačka i ima sumnjive stavove o temeljnim ljudskim pravima. Dotad nema riječi o velikoj koaliciji. 



ZAGREB – Nakon što su mediji jučer objavili da bi SDP bio spreman na veliku koaliciju s HDZ-om ako bi oni pristali na nekoliko uvjeta vezanih uz ustavne promjene, čelni ljudi SDP-a, najprije predsjednik Davor Bernardić, a potom i predsjednik kluba zastupnika Arsen Bauk, uprli su se jučer objasniti kako od toga nema ništa.


SDP je prema tim napisima spreman surađivati s HDZ-om na promjenama Ustava koje bi omogućile da se predsjednik Republike bira u Saboru, potom da se promjene odredbe načina izbora članova DSV-a, a pristali bi i na uvođenje dopisnog glasanja za dijasporu. Sve informacije o tome pojavile su se u svjetlu činjenice da HDZ-ovi partneri manjinci podupiru inicijativu SDP-a o promjenama Ustava koje se tiču načina organiziranja referenduma, a teza je da SDP, ako bi surađivao s HDZ-om, želi u velikoj koaliciji funkciju predsjednika države (biranog u parlamentu, dakle dogovorno), dok šef HDZ-a Plenković može ojačati sebe ako dobije lakši pristup glasovima dijaspore, putem dopisnog glasanja.


Na pitanje jesu li uopće razgovarali s HDZ-om, Arsen Bauk je nakon sjednice Predsjedništva rekao:




– Ne. Prvo, još jednom želimo otkloniti bilo kakve aluzije, insinuacije ili ideje o velikoj koaliciji, sve dok se krade, otima, pljačka i ima sumnjive stavove o temeljnim ljudskim pravima. Dotad nema riječi o velikoj koaliciji. Mi nismo ni pomislili da bi pomislili s HDZ-om razgovarati o tome, a zašto se to počelo puštati, ne znam, to nema ni logike, a ni političke potrebe, osim da se nas u SDP-u diskreditira. Mi kritiziramo ovu Vladu i tražimo ostavke, a sad bi kao trebali ići zajedno, nema toga, rekao je Bauk. Jedino što je na dnevnom redu Predsjedništva SDP-a bila je rasprava o referendumu, rekao je, te ustanovio da se na drugoj strani “nisu tome pretjerano protivili”. Riječ je o zajedničkoj inicijativu dijela oporbenih krugova i dijela vladajuće većine, potvrdio je ipak na kraju.


Kako je poznato, za izmjene Ustava potrebna je dvotrećinska većina pa promjena Ustava nikad nema bez dogovora dvije najveće stranke, ali on tvrdi da razgovore prvo uopće treba početi voditi, da bi oni na kraju možda rezultirali dogovorom.


– Za ideju o dopisnom glasanju prvo treba početi uopće razgovarati, dakle očekuje se prvo sjednica Odbora za ustav, pa dva kruga rasprave u Saboru, i tek u trećem krugu će se vidjeti postoje li 102 glasa za to, ali mora se rasprava tek otvoriti. Ovo sada je sve neslužbeno, rekao je Bauk, kojega su novinari zasuli pitanjima o dealu s HDZ-om. Koliko je bio uvjerljiv, vidjet će se u narednim mjesecima – i HDZ i SDP imaju interes za izmjenu Ustava, pa ne zvuči nevjerojatno da se doista o tome i dogovore, a da li će to biti i začetak velike koalicije i podjele vlasti, to se danas ne može procijeniti.HDZ-ov šef kluba Branko Bačić to je također jučer otklonio, rekavši da u javnosti nekoliko inicijativa za promjenu Ustava, “od prijedloga za uvođenje dopisnog glasovanja, broja zastupnika iz 11. jedinice, može se otvoriti i pitanje definiranja mandatara nakon izbora, a ima i drugih prijedloga”.

Kazao je da su izmjene Ustava ozbiljan proces, a da je s drugačijim pristupom SDP već doživio fijasko. “Od toga nema ništa osim što uveseljavamo javnost”, poručio je Bačić. SDP se sjetio izmjena ustava jer se, kaže, trenutno odvijaju dvije referendumske inicijative.


Upitan o velikoj koaliciji, Bačić kaže kako su za nju potrebne ‘velike stranke’. “U Hrvatskoj je samo jedna velika i puno malih stranaka. Ne možemo u ovom trenutku govoriti o velikoj koaliciji kada je SDP kakav jest,rekao je Bačić.