Vanja Marušić

OŠTRA PREMA SANADERU Donosimo detalje biografije Riječanke koja preuzima USKOK

Fiore Vežnaver

Foto Željko Lukunić / PIXSELL

Foto Željko Lukunić / PIXSELL

Osim u procesima protiv bivšeg premijera, bila je tužiteljica USKOK-a na suđenju bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel, a kao zamjenica ravnatelja USKOK-a rukovodila je prije šest godina istragom u nastavku antikorupcijske akcije Indeks



RIJEKA Rekao sam joj da ostane svoja – riječi su kojima je glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić u petak navečer pred televizijskom kamerom komentirao svoju odluku kojom je za ravnateljicu USKOK-a imenovao Vanju Marušić, dosadašnju Županijsku državnu odvjetnicu u Rijeci.


Jelenić je konstatirao kako odluka da upravo čelnu tužiteljicu u Primorsko-goranskoj županiji imenuje novom ravnateljicom USKOK-a nije bila laka, s obzirom na to da su i ostale dvije kandidatkinje vrlo kvalitetne tužiteljice, no upućeni u zbivanja u DORH-u i ovu problematiku navode da je njezino imenovanje zapravo očekivano, s obzirom da je kotirala kao najizglednija kandidatkinja za čelno mjesto USKOK-a.


Na kraju su se potvrdila nagađanja da bi daljnje četiri godine u fotelji ravnateljice USKOK-a trebala sjediti Vanja Marušić, a ne Tamara Laptoš, dosadašnja šefica USKOK-a ili Sajonara Čulina, čelnica riječkog Odsjeka USKOK-a.


Slučaj Sanader 




Vanja Marušić diplomirala je na Pravnom fakultetu u Rijeci 1997. godine, a sljedeće godine stupila na mjesto vježbenice u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu. Jedna od stepenica kojima se Marušić uspinjala u sustavu DORH-a bila je ona kada je u srpnju 2003. godine s mjesta savjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci imenovana za zamjenicu u tom odvjetništvu. Još veći uspon dogodio se kada je u listopadu 2011. godine s pozicije zamjenice Općinskog državnog odvjetnika u Rijeci upućena na rad u USKOK, što joj je donio i rad na velikim predmetima i medijsku pozornost. Nakon toga je zavidno pozicioniranje u sustavu DORH-a ostvarila u siječnju 2015. godine, kada je imenovana Županijskom državnom odvjetnicom u Rijeci.


Vanja Marušić široj je javnosti najpoznatija kao zastupnica optužbe, USKOK-a, u procesima protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, prije svega u antikorupcijskom procesu Sanaderu u slučaju Ina-MOL, u koji je naknadno uključen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi, nedostupan hrvatskom pravosuđu. Riječ je o slučaju u kojem je Sanader ranije zbog primanja mita od Hernadija – čelnika MOL-a, s kojim se dogovorio da će za 10 milijuna eura MOL-u predati plinski biznis i udio u Ini – bio osuđen na 10 godina zatvora. Poslije mu je Vrhovni sud kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu na kraju ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija, Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, pa je Vanja Marušić bila zastupala optužbu zajedno s kolegicom Tamarom Laptoš, no postupci su u međuvremenu razdvojeni. Prije desetak dana je upravo Vanja Marušić u zagrebačkom Županijskom sudu pročitala optužnicu koja Sanadera tereti za 10 milijuna eura mita, novac kojeg je trebao primiti preko tvrtke Roberta Ježića.


Nedavno je Sanader u aferi Hypo nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora, a Vanja Marušić je na početku ponovljenog suđenja isticala da u ovom slučaju ratnog profiterstva, iako datira još iz 1994. godine, nije došlo do zastare, kao što je to tvrdila Sanaderova obrana. Bila je oštra, kao i u svojim ranijim završnim riječima u prvom procesu Sanaderu, okrivljenom da je sredinom 1990-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio proviziju od 3,6 milijuna kuna od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj ratnih godina dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.


Merzel, Indeks… 


Marušić je tužiteljica koja zastupa USKOK-ovu optužnicu i na suđenju bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel, koja se tereti za primanje mita i pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenje javnog novca na privatne zabave. Marušić je dokazivala inkriminacije i u procesu protiv bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka i drugih članova uprave te tvrtke.



Uspjeli smo jučer putem telefona razgovarati s novoimenovanom ravnateljicom USKOK-a, čestitali joj na novoj funkciji, ali je Vanja Marušić konstatirala da zasad ne bi davala izjave za medije.


– Molim vas za razumijevanje situacije. Imenovana jesam, ali na dužnost trebam stupiti tek za 15 dana – rekla je Marušić za Novi list, dodajući kako smatra da je preuranjeno davati izjave za novine dok još nije preuzela dužnost ravnateljice USKOK-a.



U sjećanju je da je, između ostalog, Vanja Marušić kao zamjenica ravnatelja USKOK-a rukovodila istragom što je prije šest godina obilježena pritvaranjem petero osumnjičenih u aferi prodaje ispita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Radilo se o nastavku antikorupcijske akcije Indeks, pokrenute 2007. godine, i u kojoj su osumnjičeni korumpirani profesori, drugi djelatnici i studenti na Prometnom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U ovom slučaju iz listopada 2012. godine pritvorena su, uz ostale, dva profesora, od kojih je jedan bio suprug tužiteljice visokorangirane u DORH-u.


U životopisu Vanje Marušić ostat će zabilježeno i da je bila tužiteljica u procesu bivšem HNS-ovom zlatarskom gradonačelniku Marijanu Đureku kojem se sudilo jer je radi izvođenja građevinskih radova založio cjelokupnu gradsku imovinu, oštetivši pritom Grad Zlatar za oko 24 milijuna kuna.


– Presudila je jedna nova energija, vjerojatno jedan drukčiji pogled na funkcioniranje USKOK-a, i mislim da ćemo ona i ja biti dobar tim – izjavio je glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić za RTL. Jelenić je kazao da Marušić stupa na dužnost za dva tjedna, a da bi USKOK trebao useliti u novi prostor, s boljim uvjetima za rad od dosadašnjih, na proljeće sljedeće godine.


Njezinim odlaskom sa čelne funkcije riječkog Županijskog državnog odvjetnika automatski se postavlja pitanje: tko je novi čovjek na toj funkciji?