Skandal bez posljedica

OSTAJE U “PETOM DANU” HRT neće kazniti Popova jer je sporne izjave dao – na Twitteru

Siniša Pavić

Luka Popov s »Petim danom« ide dalje / Foto HRT

Luka Popov s »Petim danom« ide dalje / Foto HRT

Razlog je što izjavu o djetetu s Downovim sindromom Luka Popov nije dao u emisiji. Moguće da su se na HRT-u vodili i  kontrapeticijom  pod naslovom »Podrška Luki Popovu i slobodi govora«



ZAGREB  Luka Popov i dalje će biti sastavni dio ekipe emisije HRT-a »Peti dan« te petkom komentirati društvena zbivanja. Vodstvo HRT-a očito i nije bilo impresionirano peticijom kojom dio gledatelja i platiša pristojbe traži od Uprave HRT-a da raskine ugovor o suradnji s Lukom Popovom jer je u emisiji od prošlog petka stao u obranu svećenika koji je odbio s drugom djecom pričestiti dječaka s Downovim sindromom.


Stojim iza svega što napišem, kazao je Popov u emisiji na direktan upit Borisa Jokića je li istina da je na Twitteru napisao: »A zamislite ovakav naslov: skandal u Hrvatskom autoklubu: instruktor vožnje ne dozvoljava slijepim osobama da voze«.


I baš u Twitteru, odnosno u društvenim mrežama kao takvima, na HRT-u su pronšali »izlaz« iz cijele situacije.


Suprotni pogledi




– Obavješćujemo vas kako gospodin Luka Popov sporne stavove nije izrekao u emisiji »Peti dan« emitiranoj 5. svibnja 2017. godine, nego na društvenim mrežama. U spomenutoj je emisiji kratko odgovorio komentatoru Borisu Jokiću na pitanje je li autor teksta koji se pojavio u javnosti, istaknuvši kako stoji iza svega što piše, ali da mu je žao što nema vremena podrobnije pojasniti svoje stavove jer je emisija na završetku – poručuju s HRT-a.


Također podsjećaju da je emisija »Peti dan« zamišljena na način da u njoj sudjeluju komentatori različitih svjetonazora, koji tijekom rasprave o različitim temama argumentiraju svoje stavove, odnosno na civiliziran način raspravljaju o temama o kojima imaju potpuno suprotna stajališta i poglede.


Pri tom se i napominje kako stajališta iznesena u programima HRT-a ne odražavaju stajališta HRT-a, čije su temeljne zadaće promicati nacionalne interese, pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, snošljivosti, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, građanskoga društva te unapređenju kulture javnoga dijaloga, kao i poštivati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast čovjeka i temeljna prava i slobode drugih, a osobito djece i mladih, kao i starijih i nemoćnih osoba.


Ono što se međutim zaboravlja, a možda je i spornije od nastojanja Popova da obrani svećenika koji je odbio pričestiti dječaka Adama, jest onaj dio rasprave u Petom danu za koji su se govornici kratko dotaknuli i nedavnog izbora za Miss Hrvatske i činjenice da je pobijedila djevojka koja je, kako reče Nino Raspudić, pola Slavonka, pola Afroamerikanka. I dok je Raspudić mudro kazao kako je bilo komentara da je djevojka pobijedila samo zato što je tamnoputa, Popov je kazao kako misli da je baš to bio prvenstveni  razlog zbog kojeg je pobijedila. U emisiji, ne na Twitteru.   


Protiv jednoumlja


Bilo kako bilo, Popov ide dalje. Pri tom nije nemoguće da su se na HRT-u vodili i traženjem ovih dana pokrenute svojevrsne kontrapeticiji  pod naslovom »Podrška Luki Popovu i slobodi govora«. Njeni potpisnici ističu kako ne žele jednoumlje i netoleranciju u programu HRT-a te traže od Ravnateljstva, Programskog vijeća HRT-a, te uredništva emisije »Peti dan« da poštuju slobodu mišljenja, govora i vjeroispovijesti u programu HRT-a.


»Mi, pretplatnici, različitih smo svjetonazora i tražimo da se svaki poziv na jednoumlje u programu HRT-a odlučno odbaci. Neovisno o našim osobnim stajalištima, smatramo da dr. sc. Luka Popov kao znanstvenik fizičar, intelektualac i katolički javni djelatnik, ima pravo javno iznijeti mišljenje, temeljeno na Zakoniku kanonskog prava Katoličke crkve kako je to učinio u emisiji Peti dan emitiranoj 5. svibnja 2017. godine. Svaki pokušaj da se Luku Popova cenzurira samo zato što se njegovo mišljenje ne sviđa manjem dijelu građana Republike Hrvatske, iako njime nije ni prekršio, niti pozvao na kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske, smatrat ćemo udarcem na slobodu mišljenja, govora i vjeroispovijesti te smo u tom slučaju spremni iskoristiti sve dostupne pravne mehanizme protiv HRT-a«,  stoji u ovoj peticiji.