Okončana kalvarija

OSLOBOĐEN HRVATSKI POMORAC U NIGERIJI Pirati ga držali zajedno s 11 kolega, sada putuju kući

Hina

Reuters

Reuters

Sindikat pomoraca Hrvatske je u stalnom kontaktu s obitelji te sukladno zajedničkom dogovoru neće zasad objavljivati informacije o ovom slučaju, istaknuli su danas iz SPH-a. Ujedno su zamolili medije da poštuju privatnost hrvatskog pomorca



RIJEKA Oslobođen je hrvatski pomorac otet u Nigeriji i trenutno je na putu kući, izvijestili su u nedjelju iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u Rijeci.


I Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je da je hrvatski pomorac, otet u teritorijalnim vodama Nigerije s teretnog broda Glarus, oslobođen. Tijekom jutra je zajedno s ostalih 11 kolega sletio u zračnu luku u Zürichu, priopćilo je ministarstvo. 


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem veleposlanstva u Bernu, intenzivno surađivalo sa švicarskim mjerodavnim tijelima na rješavanju nastale situacije.




Dvanaest članova posade švicarskog teretnog broda »Glarus«, među kojima je bio i hrvatski pomorac, oteli su prije više od mjesec danas nigerijski pirati, 45 nautičkih milja od Bonny Islanda u Delti Nigera.


Zarobili su 12 od 19 članova posade, od čega je sedam otetih članova posade bilo s Filipina, a među otetima su bili i Hrvat, državljanin BiH, Slovenac, Ukrajinac i Rumunj, naveli su iz SPH-a.


Brod je prevozio pšenicu iz Lagosa u Port Harcourt u Nigeriji. Piratska banda na brod Glarus ukrcala se pomoću dugih ljestvi te su izrezali žicu na palubi.


Sindikat pomoraca Hrvatske je u stalnom kontaktu s obitelji te sukladno zajedničkom dogovoru neće zasad objavljivati informacije o ovom slučaju, istaknuli su danas iz SPH-a. Ujedno su zamolili medije da poštuju privatnost hrvatskog pomorca.


Iz Sindikata pomoraca Hrvatske su cijelo vrijeme bili u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata te sa švicarskom brodarskom tvrtkom Massoel Shipping, nastojeći osloboditi otete pomorce.