Mi pisali, zastupnici pitali

ORUŽJE ZA BLISKI ISTOK Vlada odbila jasno reći je li se preko Krka dostavljala vojna oprema

Jagoda Marić

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

U odgovoru koji je Vlada dala na jučerašnjoj sjednici nigdje se izrijekom ne kaže da su informacije u tekstu točne ili da to nije istina



ZAGREB Vlada je u odgovoru zastupnicima Ranku Ostojiću i Bojanu Glavaševiću odbila jasno reći je li istina da Amerikanci preko Zračne luke na Krku dostavljaju oružje na Bliski istok, između ostalih i sirijskim pobunjenicima. Ostojić i Glavašević pozvali su se na tekst u našem listu koji je prenio informaciju objavljenu na Balkan Insight, odnosno na priču istraživačkih novinara okupljenih u mrežu BIRN, o tome kako je veći broj teretnih aviona prenosio oružje, municiju i neidentificirane vojne potrepštine, pa su zatražili od premijera Andreja Plenkovića da te informacije opovrgne ili potvrdi, te da pojasni temeljem kojeg sporazuma se te aktivnosti odvijaju, ako je odgovor potvrdan.


U odgovoru koji je Vlada dala na jučerašnjoj sjednici nigdje se izrijekom ne kaže da su informacije u tekstu točne ili da to nije istina, ali pojašnjenje, u kojem se objašnjava procedura, sugerira da su se ti letovi dogodili.


Navodi se da je prema odredbama Zakona o zračnom prometu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nadležno za izdavanje diplomatskih odobrenja za prelete, odnosno slijetanja inozemnih državnih zrakoplova, da se diplomatsko odobrenje za inozemne vojne zrakoplove izdaje uz prethodno pribavljenu suglasnost Ministarstva obrane, a za ostale inozemne državne zrakoplove uz prethodno pribavljene suglasnosti MORH-a i Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.




»U konkretnom slučaju, a nakon pribavljanja potrebnih suglasnosti, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je diplomatska odobrenja za prelete/slijetanja inozemnih državnih zrakoplova. Republika Hrvatska kao sudionica međunarodnih napora sudjeluje u Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a te tako doprinosi u borbi protiv terorizma i radikalizma na svjetskoj razini«, stoji u Vladinom odgovoru.


Još se dodaje i to da američke Oružane snage transportiraju svoje robe kroz Hrvatsku u skladu sa Sporazumom između Vlade RH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o nabavi i razmjeni usluga.


– Robu dovoze komercijalnim putem i redovnom procedurom po međunarodnim pravilima poslovanja takvim vrstama tereta te imaju uredno izdanu dokumentaciju svih država kroz koje vrše transport. Roba se u Hrvatskoj zadržava u carinskom skladištu radi prepakiranja tereta i prekrcaja u prijevozna sredstva kojima napušta Hrvatsku. Roba ne ulazi u teritorij Hrvatske, već je cijelo vrijeme carinska roba, pojašnjava Vlada.


Navodi se da MORH pruža uslugu skladištenja u prostoru gdje je smješteno carinsko skladište te logističke usluge u skladu s navedenim međunarodnim sporazumom. Dodaje se i da se nad svim pošiljkama provode mjere carinskog nadzora, propisane carinskim zakonodavstvom EU-a i međunarodnim ugovorima kojih su Hrvatska i EU potpisnice.


– Postupanja s oružjem i vojnom opremom, kao robom koja podliježe režimu zabrana i ograničenja i sustavu dozvola, odvijaju se u skladu s nacionalnim propisima, kao i temeljem postupanja u sklopu međunarodnih sporazuma – zaključuje Vlada u svom odgovoru.