SDP-ove koordinacije

OBRAČUN S PROTIVNICIMA Bernardićevi oponenti bez mjesta u radnim grupama, neki ipak rehabilitirani

Tihana Tomičić

Iako Davor Bernardić ponavlja da nije riječ o vladi u sjeni, potpredsjednik Rajko Ostojić nekoliko je puta kazao da će među 150 ljudi, koliko će ih biti u koordinacijama, sigurno biti i budući SDP-ovi ministri



Na team buildingu SDP-a u Ogulinu dogovoren je, kako je poznato, sastav 20-ak radnih grupa i njihovih voditelja, kojima je zadatak bolji rad SDP-a pri čemu se »putem tematske raščlambe povezuje rad zastupnika, uloga članova Predsjedništva i stavovi stručnih savjeta«. Iako je predsjednik stranke Davor Bernardić u Ogulinu uporno ponavljao da nije riječ o vladi u sjeni, njegov je potpredsjednik Rajko Ostojić već u nekoliko navrata ovih dana izjavio da će se među tih 150 ljudi, koliko će ih ukupno biti u 20-ak koordinacija, sigurno biti i budući SDP-ovi ministri.


Aktivirati članstvo 


U četvrtak je u demantiju Bernardić ponovio da se ne radi o vladi u sjeni, rekavši kako je ključna vrijednost skupa bila ta što se demokratski i otvoreno diskutiralo, ali da to nije nikakva vlada u sjeni, već upravo suprotno, cilj je da se aktivno u rad stranke uključi na jednaki način veliki broj članova stranke.


Sad kad je objasnio da je riječ o uključivosti, a ne isključivosti, u medije je došao sastav tih grupa. Redom, radnu grupu za Ustav, politički sustav, unutarnje poslove i vanjsku politiku vodit će potpredsjednik stranke Peđa Grbin, a u sklopu nje će resor branitelja voditi Predrag Matić, obrane i unutarnjih poslova Franko Vidović, pravosuđe i korupciju sam Peđa Grbin, politički sustav Arsen Bauk, a vanjsku politiku i EU Domagoj Hajduković.




Na čelu radne grupe za društvene djelatnosti potpredsjednik je Rajko Ostojić, a civilno društvo preuzima Nenad Livun, obrazovanje, znanost i sport Sabina Glasovac, kulturu i medije Bojan Glavašević, socijalnu politiku i demografiju Ivana Posavec Krivec, a zdravstvo Romana Jerković.


Radnu grupu za lokalnu samoupravu i decentralizaciju vodi potpredsjednik Zlatko Komadina, unutar koje je za EU fondove zadužen Damir Mateljan, a za lokalnu samoupravu Marko Vešligaj.


Potpredsjednik Boris Lalovac predvodi radnu grupu za gospodarske djelatnosti, koji će se ujedno baviti i financijama i državnim proračunom, za gospodarstvo i Agrokor zadužen je Ivo Jelušić, za graditeljstvo i stanovanje Vedran Babić, Biljana Borzan za poljoprivredu i zaštitu potrošača, Siniša Hajdaš Dončić za promet, infrastrukturu i IT, Gordan Maras za rad i mirovinski sustav, Branko Grčić za turizam, a Mihael Zmajlović za zaštitu okoliša i energetiku.


Priroda posla 


Primjetno je da se za neke nije našlo mjesta na čelu radnih grupa, mada im je to dosad po prirodi posla »pripadalo«, pa tako recimo najglasniji unutarnji oponent predsjednika Bernardića, Mirando Mrsić, nije dobio priliku voditi koordinaciju za rad i mirovinski sustav, nego je ona pripala Gordanu Marasu, a vrlo je zanimljivo i da je tako velik resor kao što je gospodarstvo i Agrokor dobio Ivo Jelušić, koji je inače najviše u karijeri radio u samoj politici kao diplomirani politolog, a danas je jedan od najvjernijih Bernardićevih suradnika i osoba koje sve češće u ime stranke nastupa u javnosti i pred novinarima.


Uz to, nigdje nema ni Milanke Opačić, ali to je i očekivano jer i ona sama odbija raditi »za« Bernardića, pa je tako bila odbila čak i doći u Ogulin.


Nema ni Nenada Stazića – iako se očekivalo da bi mogao voditi radnu grupu za medije i kulturu, to je područje koje sad pokriva član Predsjedništva Bojan Glavašević. A među voditeljima koordinacija nema ni Joška Klisovića, kojega je Bernardić sve donedavno bio gurao u javnost da komentira niz tema iz obrane i vanjske politike, ali otkako on slovi kao njegov protukandidat u stranci za mjesto predsjednika (ako bi došlo do novih unutarstranačkih izbora), naglo je postao nepopularan.


Naravno, svi zastupnici SDP-a, osim spomenutih iznimaka, članovi su barem jedne, a neki i po tri radne grupe, jer ovo je popis samo voditelja koordinacija, a one broje i po desetak članova svaka.


Koliko će taj glomazni sustav radnih grupa biti učinkovit, hoće li se stići sastajati prije nego HDZ na dnevni red Sabora gurne neke nove zakone, pokazat će vrijeme.


Uključivost prema Grbinu, »rehabilitiran« Lalovac


Vrh stranke morao je pokazati uključivost prema vlastitim potpredsjednicima pa je tako Peđa Grbin, koji je među najglasnijim kritičarima predsjednika, ipak supervizor za unutarnju politiku i pravosuđe, jednako kao što je ponovno »rehabilitiran« i Boris Lalovac koji će koordinirati cijeli sektor gospodarstva. Doduše, zadnjih dana njihovi su odnosi opet narušeni jer je Lalovac izrazito nezadovoljan kako je Bernardić reagirao na optužbe Snježane Banović, pozivajući je da ostane pri stranci, ali koncept je da potpredsjednici budu supervizori pa su na neki način prisiljeni biti jedni uz druge.