Kriza u SDP-u

OBERSNEL I DALJE ŠUTI ‘Kad budem imao potrebu nešto reći, to će biti na Glavnom odboru SDP-a’

Tihana Tomičić

Danas je na rasporedu prvi čin stranačkog raspleta, a možda čak i isključivanje nekih od Bernardićevih oponenata. Iako su nam u krugu aktualnog predsjednika rekli da su napisi o isključivanju Milanke Opačić, Peđe Grbina ili Miranda Mrsića insinuacije, sjednica se ipak s nestrpljenjem očekuje



Zanimalo nas je što o stanju u SDP-u misli riječki predsjednik stranke Vojko Obersnel. Njega smo pitali treba li Davor Bernardić otići i kakav rasplet vidi, no on je odgovorio da se još neće izjašnjavati:


»Kad budem imao potrebu nešto reći, to ću učiniti na Glavnom odboru«, odgovorio nam je. 


Za razliku od njega, jučer se, podsjetimo, članstvu stranke pismom obratilo pet SDP-ovih gradonačelnika – gradonačelnica Siska Kristina Ikić-Baniček, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. Oni su pozvali kolege koji svoje vrijeme troše samo na rušenje i medijske istupe da na korist stranke s time prestanu, a čini se da su kritički raspoloženi prema obje strane u aktualnom unutarstranačkom sukobu jer jednako tako poručuju vrhu stranke da nikoga ne tjeraju iz SDP-a.




Ističu i da je SDP jedina alternativa nazadnjačkim idejama, grupama i strankama koje žive u 1941. godini i koji bi dosegnute društvene standarde i prava vratili jedno stoljeće unatrag. Stoga SDP mora pokrenuti promjene, no samo ako je snažan i uspješno vođen, kažu.


Pismo dolazi uoči današnje sjednice Predsjedništva stranke na kojoj se očekuje prvi čin stranačkog raspleta, a možda čak i isključivanje nekih od Bernardićevih oponenata. Iako su nam u krugu aktualnog predsjednika rekli da su napisi o isključivanju Milanke Opačić, Peđe Grbina ili Miranda Mrsića insinuacije, sjednica se ipak s nestrpljenjem očekuje, a na njoj će svakako biti donesena odluka o sazivanju konvencije, samo je pitanje da li izvještajne ili ipak i izborne, kako bi se moglo krenuti u izglasavanje nepovjerenja Davoru Bernardiću.


Prvi ozbiljan test bit će u subotu na sjednici Glavnog odbora na kojoj će se vjerojatno glasati o tome kakav će karakter imati predstojeća konvencija. Pismo je tim zanimljivije što ga piše pet pripadnika, moglo bi se reći, raznorodnih struja u stranci – primjerice Basanesse je ranije bilo blizak Milanoviću i Peđi Grbinu, a onda je podržao Bernardića, pri čemu u svom Umagu u vijeću ima podršku HDZ-a. Mišel Jakšić vezao se uz Zvonimira Mršića, pa je dio stranačkih ljudi jučer komentirao da je sigurno iza svega Mršićeva ambicija da ipak uđe u igru za predsjednika SDP-a, dok je Ikić-Baniček najpoznatija po žestini napada na hrvatske desničare nedavno, kad ju je šira javnost primjetila.


»Bolje bi bilo da nisu ni pisali ovo pismo, njime nisu ništa dobili, vrijeme demagogije u SDP-u je prošlo. Pred nama je odluka hoćemo li Bernardića ili nećemo, ovo je mlaka vodica koja više nikog ne zanima. Jer, nema natrag – u stranci će ostati ili Bernardić ili mi«, rekao nam je jučer jedan zastupnik iz redova Bernardićevih oponenata.