Vili Beroš

Novo Plenkovićevo rješenje: Tko je neurokirurg koji će zasjesti u Kujundžićevu stolicu

Jagoda Marić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Vili Beroš rođen je 13. prosinca 1964. godine u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio je u Jelsi na Hvaru, a na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1989. godine. U biografiji navodi i da je po nacionalnosti Hrvat, oženjen, otac dvoje djece.


Kao apsolvent je počeo volontirati u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice »Sestre milosrdnice«, gdje je uskoro dobio i specijalizaciju iz neurokirurgije. Od polaganja specijalističkog ispita 1998. godine pa do dolaska u Ministarstvo zdravstva, na mjesto pomoćnika ministra, svoj je radni vijek proveo na Klinici za neurokirurgiju u Vinogradskoj bolnici. U međuvremenu je poslijediplomski doktorski studij iz molekularne biologije upisao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je u lipnju 2006. obranio doktorsku disertaciju. Prije dolaska u Ministarstvo bio je pročelnik Zavoda za endokranijalnu neurokirurgiju u KBC-u Sestre milosrdnice, a na vlastitoj web-stranici pohvalio se impozantnim brojkama od više od 5.800 neurokirurških operacija u karijeri, više od 2.100 operacija tumora na mozgu te više od 1.200 operacija baze lubanje.


Prilikom stupanja na dužnost pomoćnika ministra, u imovinskoj je kartici naveo da mu je neto plaća 15.622,47 kuna. Ostali prihod od drugog dohotka nešto mu je veći od 200 tisuća kuna na godišnjoj razini. Supruga radi u dječjem vrtiću i ima plaću 6.184 kune. On i supruga imaju dva kredita, jedan od 75 i pol tisuća eura iz 2008. godine s rokom otplate od 20 godina, a drugi 50 tisuća eura iz 2016. s otplatom od 10 godina.




U Zagrebu imaju dvije nekretnine. Zajednički posjeduju nekretninu u Rudešu od 140 četvornih metara vrijednu oko 1,5 milijuna kuna, a Beroš je vlasnik i nekretnine u Vrapču od 50 četvornih metara. Supruga mu je vlasnica voćnjaka od 1.692 četvornih metara u Laduču. Beroš je s trećim osobama suvlasnik stana od 75 četvornih metara i kuće s okućnicom od 135 kvadrata u Jelsi na Hvaru. Supruga mu posjeduje Audi A3 iz 2011. godine, a on Jeep iz 2008. Suvlasnik je glisera, a prijavio je i sat Breitling vrijedan 35.000 kuna.


Obiteljska štednja obitelji Beroš iznosi 25 tisuća eura.