Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. listopada 2019.
Može i u pola cijene

Novinarku posrednik tražio seks u zamjenu za diplomu: "Bit ćeš mi zahvalna"

Foto Provjereno Nova TV
Foto Provjereno Nova TV
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2019. u 14:21 2019-02-14T14:21:17+01:00

„Ja ću svoju uslugu naplatit hotelom, a ti ćeš se sretno upisati u školu za polaganje i bit ćeš mi zahvalna“, rekao je posrednik za lažne diplome novinarki Provjerenog

RIJEKA Već drugi mjesec zaredom Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu potresa afera s lažnim diplomama, koju su potaknuli novinari portala Žurnal. Novinarka 'Provjerenog' Ana Malbaša odlučila je stupiti u kontakt s čovjekom koji je već u policijskim dokumentima naveden kao posrednik, ali unatoč tome nije se nimalo pritajio, već i dalje neometano radi ovaj posao. Ponudio je svoju uslugu, a u zamjenu za diplomu tražio je od nje da s njim stupi u seksualni odnos.

„Možeš ti za šta god oćeš, samo donesi pare. Samo novce, oćeš li letiti u svemir, oćeš da ti sredim da budeš astronaut. Zavisi kakva si. Ako si mačka, mogu ti sredit, ako nisi, ništa. Pošalji mi svoju sliku na Viber, ako mi se svidiš, riješit ću ti u pola cijene.

- A koliko je to u pola cijene?

- Dogovorit ćemo se kad se vidimo. Svoju sliku da te vidim, slikaj se na ogledalu sa sviju strana i pošalji i onda ćemo razgovarati“, rekao je posrednik u telefonskom razgovoru s novinarkom.

Prema dokumentima bosanskohercegovačke SIPA-e ljudi koji su evidentirani kao posrednici, među kojima je i sugovornik novinarke, nisu radili samo za osobe s teritorija te države, već i s ljudima iz Hrvatske. Novinarka se nastavila dopisivati s posrednikom, a on ju je tražio sliku kako bi vidio isplati li mu se truditi.

„Nemam te ja šta zavlačiti, ja ću svoju uslugu naplatit hotelom, a ti ćeš se sretno upisati u školu za polaganje i bit ćeš mi zahvalna. Kada rezerviram hotel, javim ti se“, rekao je u prepisci novinarki, koja ga je zatim upitala može li prvo dobiti diplomu.

„Pa nije diploma na grani! Prvo ću ispunit svoje pa ćeš ti svoje“, odgovorio joj je posrednik.

Novinarka emisije 'Provjereno' uspjela je doći i do čovjeka iz Zračne luke Dubrovnik koji tvrdi da je dobro upoznat sa svim detaljima nabave diploma po koje su, tvrdi on, krajem 2017. u Bosni i Hercegovini kupovali neki od njegovih kolega

„Proces je bio kranje jednostavan - pođeš, prvi put se upišeš, drugi put pođeš, odneseš pare, uzmeš diplomu i to je to, ti si vatrogasac. Nikakvo učenje se nije spominjalo niti ikakvi predmeti, samo pare i to je to“, prepričava tajni izvor.

Osim skandaloznog razgovora s posrednikom, u 500. izdanju emisije 'Provjereno' večeras od 22:30 na Novoj TV pogledajte što je novinarki Ani Malbaši o cijeloj aferi rekla ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, kako ovu aferu komentira novinar Žurnala koji je sudjelovao u otkrivanju velike afere te koje su teze direktora visokoškolske institucije za koju se sumnja da je sudjelovala u nezakonitom izdavanju diploma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.