Afera kum

Novaković: Unatoč prozivkama Povjerenstvo će nastaviti raditi kao i dosad

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



ZAGREB Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković poručila je u ponedjeljak da će Povjerenstvo unatoč prozivkama državnih dužnosnika nastaviti raditi kao i do sada, te da su se zbog stanja u Hrvatskoj i novog zakona o sprečavanju sukoba interesa obratili stranim institucijama.


“Svjedoci smo brojnih medijskih istupa najviših državnih dužnosnika, koji u svojim izjavama karakteriziraju rad Povjerenstva kao arbitara i kao politički instrumentaliziran. Radi zaštite rada i integriteta ovoga tijela želimo naglasiti da ćemo unatoč prozivkama i dalje nastaviti raditi kao i dosada, sukladno praksi koja je već potvrđena od upravnih sudova i Hrvatskog sabora prilikom izglasavanja naših godišnjih izvještaja”, izjavila je Novaković novinarima.


Nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je odluku Povjerenstva da je povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja nazvao apsurdnom, Novaković je ocijenila neprimjerenom, ali i dodala kako premijerove izjave ne doživljava osobno.




“Samo sam bila iznenađena. Neću komentirati na osobnoj razini. Premijer je mogao doći na sjednicu i sve što je rekao na izvanrednoj konferenciji za novinare mogao je reći kod nas na sjednici i očitovati se”, kazala je Novaković.


Ustvrdila je da Povjerenstvo postupa u skladu sa sudskom praksom, odnosno odlukama Upravnog suda i Visokog upravnog suda, te da nije izvan zakona i uvijek je spremno za komunikaciju. “Mi ne vodimo osobni rat protiv nikoga, mi donosimo odluke jer je to naš posao”, istaknula je.


Zbog stanja u Hrvatskoj i najave novog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Povjerenstvo se prije mjesec dana obratilo Skupini država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), a kontaktiralo je i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Danas će se sastati i s predstavnikom Europske komisije, najavila je Novaković.


Očekuje da izrada novog zakona o sprečavanju sukoba interesa krene od početka kako bi i Povjerenstvo kroz radnu skupinu moglo sudjelovati u njegovoj izradi.


“Očekujemo da se osnuje nova radna skupina i krene od početka, da se ne ide s onim prijedlogom koji je bio u javnoj raspravi niti s onim za koji ne znamo kako izgleda”, rekla je Novaković.