Obratili se čelnici Vlade

‘Nije bilo tajni, sve smo radili u dogovoru s Mostom’: Plenković i Dalićka potvrdili autentičnost mailova

P. N.

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Cijeli posao smo radili u suglasju s tadašnjim koalicijskim partnerom Mostom. Dapače, bili su na sastancima, sugerirali te ljude. Ne vidim u ovoj priči nikakve nove elemente, dodao je Plenković



Premijer Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Martina Dalić nisu danas demantirali autentičnost mailova iz vremena pripreme takozvanog Lex Agrokora, koje je objavio portal Index. Dapače, Dalić je u nekoliko navrata potvrdila da su njeni.


Oboje, međutim, tvrde da u njima nema puno novog i da pokazuju da su sve radili u interesu očuvanja posrnulog koncerna.


– Prilikom izrade Zakona o postupku izvanredne uprave smo u kratkom roku morali konzultirati stručnjake van sustava državne uprave. Moralo se naći rješenje da se spriječe nekontrolirani stečajevi kompanija u sustavu Agrokora. Sve je učinjeno na dobrobit hrvatskog gospodarstva i stabilnosti financijskog sustava. Četrnaest mjeseci kasnije vidimo da kompanija funkcionira, da su svježa sredstva data, da su očuvana radna mjesta, a svega toga ne bi bilo bez takvog zakonskog okvira. Bitan je opći interes Hrvatske, a ti su ciljevi ostvareni, rekao je Plenković i dodao da je jasno da Martina Dalić i dalje uživa njegovo povjerenje.




No prebacio je odgovornost i na bivše koalicijske partnere iz Mosta. 


– Cijeli posao smo radili u suglasju s tadašnjim koalicijskim partnerom Mostom. Dapače, bili su na sastancima, sugerirali te ljude. Ne vidim u ovoj priči nikakve nove elemente, dodao je Plenković. 


Isto je ponovila i Dalić, navodeći da je upravljanje krizom u Agrokoru bilo iznimno složeno.


– Za bavljenje tim problemom, na inzistiranje našeg koalicijskog partnera, konzultirali smo sve ljude koje smo mogli. Nikakve razmjene tajni tu nije bilo. Sve što se radilo, bilo je s ciljem da riješimo problem koji se pojavio na horizontu, kazala je i napomenula da fragmenti objavljene mail komunikacije potvrđuju da je ona bila glavni autor Lex Agrokora i da je koordinirala cijeli taj posao.


Tvrdi da ljudi koji su konzultirani u pripremi zakonskog rješenja nisu plaćeni za to. 


– Konzultirani su brojni stručnjaci. U članku na Indexu se pojavljuju imena koja dosad nisu bila poznata, samo zato jer su mnogi tražili da im se imena javno ne spominju, kazala je Martina Dalić. 


Rekla je da bi sve na isti način napravila i – danas.