Pismo

Nema rješenja za plaću: Sindikati Uljanika od ministra Horvata traže jasan odgovor o budućnosti škvera

Hina

»Eventualna neisplata plaće eskalirat će erupcijom nezadovoljstva radnika bez obzira na poziciju koju će, poštujući zakonske procedure, zauzeti sindikati. Stoga vas pitamo postoji li bilo kakva mogućnost pomoći Vlade kako bi se izbjegla navedena situacija koja nikome ne može biti u interesu«, stoji u pismu ministru Horvatu u kojemu sindikati ponovno ističu kako nisu dobili na uvid novi tekst programa restrukturiranja te kako ih se »stavlja pred svršen čin«



Tri sindikata koja djeluju u Uljaniku poslali su – nakon sastanka Koordinacije, održanog u srijedu u Puli – ministru gospodarstva Darku Horvatu pismo u kojemu ponovno traže da im se jasno odgovori na pitanja o budućnosti Uljanika nakon što im je Uprava brodogradilišta i danas poručila da nema rješenje za plaću koja bi se trebala isplatiti u ponedjeljak, 15. listopada.


»Eventualna neisplata plaće eskalirat će erupcijom nezadovoljstva radnika bez obzira na poziciju koju će, poštujući zakonske procedure, zauzeti sindikati. Stoga vas pitamo postoji li bilo kakva mogućnost pomoći Vlade kako bi se izbjegla navedena situacija koja nikome ne može biti u interesu«, stoji u pismu ministru Horvatu u kojemu sindikati ponovno ističu kako nisu dobili na uvid novi tekst programa restrukturiranja te kako ih se »stavlja pred svršen čin«.


»Mi smo protiv stanogradnje i turističkog resorta na području Arsenala jer nas nitko ne može uvjeriti da to nije kraj brodogradnje u Uljaniku. Nama je prihvatljivo posebno rješavanje ‘3. maja’, ali isključivo istodobno s početkom primjene programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta ili poslije, nikako ne prije«, ističu sindikati u pismu ministru Horvatu od kojega traže imenovanje predstavnika Vlade u Nadzorni odbor Uljanika, čime bi se, kako navode, »uspostavila kontrola svih procesa i poslala poruka da Vlada stoji uz opstanak Uljanika i općenito brodogradnje«.»Program restrukturiranja još je u doradi, a što se Uprave tiče, jedini je strateški partner Danko Končar. Ovo je pismo svojevrsno upozorenje Vladi da je strpljenje radnika pri kraju«, poručili su sindikalisti. Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata istaknuo je u izjavi za novinare da su sindikati tim pismom htjeli dati do znanja da – kako stvari stoje – ako plaća za rujan ne bude isplaćena, neće biti održana ni skupština jer će ju radnici zaustaviti.Rekao je kako ne žele da se »3. maj» izdvaja i posebno rješava on a posebno Uljanik. »Mi smo jedno društvo, moramo se zajedno držati, a to znači da rješenje mora biti zajedničko«, poručio je Cerovac.