Turistkinje se šokirale

‘Ne može to sa mnom’: Dubrovački taksist odbio prevesti dvije žene s invaliditetom

Portal Novilist.hr

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz članka) / Foto arhiva NL

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz članka) / Foto arhiva NL



Dubrovački taksist odbio je prevesti dvije žene u invalidskim kolicama. Događaj je za Jutarnji prepričala Dubrovčanka koja je žene ugostila u svom apartmanu.


– Ne može to sa mnom, tako je navodno odgovorio taksist dubrovačkog Plavog taksija kad je shvatio da bi trebao prevesti dvije osobe s invaliditetom.


Dubrovčanka objašnjava da su turistkinje poželjele obići grad pa im je pozvala Plavi taksi.




– Došao je prvi vozač i odbrusio: ‘Ne može to sa mnom!’, prepričala je Dubrovčanka. Kako kaže, bilo je očito da ima mjesta.


– Zbog navodnog manjka mjesta, predložio mi je da pozove veći taksi, na što sam ja pristala, objasnila je Jutarnjem.


Tek tada je uslijedio novi šok.


– Samo je otvorio prozor automobila, rekao da u njegovu taksiju nema mjesta i produžio. Ostala sam u potpunom šoku. Na kraju sam ja ukrcala kolica u svoj auto koji je duplo manji od taksija. Problem je u stavu prema osobama s posebnim potrebama, rekla je ta Dubrovčanka.


Dodala je da su to osobe koje su bez problema putovale unatoč invaliditetu:


– Pričale su mi kako su proputovale pola Europe bez ikakvih problema. Odsjele su kod nas u apartmanu koji nije ništa posebno prilagođen osobama s invaliditetom. To govori kako ih taj njihov nedostatak niti malo ne sputava u obavljanju svakodnevnih radnji, a kod nas su doživjele poniženje,  izjavila je Dubrovčanka za Jutarnji.


Nakon ovog događaja, o cijelom slučaju očitovao se i predsjednik udruženja auto taksi prijevoznika Ivica Smoljko.


– Prvi vozač ih je pokušao ukrcati, ali nisu mogle stati u njegov automobil jer su imale velika električna kolica koje on nikad u životu nije vidio.


Nakon što je pozvao kolegu s još većim vozilom zaključili su kako ih ni on ne može ukrcati u svoj Caddy pa su ponudili zvati Libertasovu službu koja ima posebno vozilo za osobe s invaliditetom, rekao je Jutarnjem Smoljko i dodao kako Plavi taksi jedini u gradu inače prevozi osobe s invaliditetom.


– Zakonom o suzbijanju diskriminacije zabranjuje se stavljanje bilo koga u nepovoljniji položaj po osnovi invaliditeta te stavljanje u takav položaj na temelju pogrešne predodžbe o postojanju invaliditeta, uključujući i osobe povezane rodbinskim ili drugim vezama s osobama s invaliditetom, stoji u Zakonu.


U Hrvatskoj, nažalost, još uvijek ne postoji usluga taksi prijevoza koja je prilagođena osobama s invaliditetom.