Detalj iza zatvorenih vrata

‘Ne bi ni rođenog brata tako branio’: Izvor iz koalicije tvrdi: Martinu Dalić najžešće brani – Pupovac

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Najžešće je Martinu Dalić branio Pupovac. Bili smo iznenađeni s obzirom na ono što je rekao dan ranije. Valjda ni rođenog brata ne bi tako branio. Govorio je da on s Martinom dugo surađuje i da su u korektnim odnosima, prenio nam je jedan član većinske koalicije



ZAGREB Potpredsjednica Vlade Martina Dalić bez problema je politički preživjela jučerašnji dan, jer sve stranke većinske koalicije iskazale su joj punu podršku.


U četvrtak je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac javno tražio sastanak koalicijskih partnera, tvrdeći da Vlada ne smije trpjeti nepotreban politički teret, ali jučer kad su se spomenuti akteri ukupili u Banskim dvorima upravo je on, neslužbeno doznajemo, najljepše govorio o prisutnoj Martini Dalić. Niti ostali nisu dovodili u pitanje njezinu poziciju u Vladi. Ta se bura u čaši vode, dakle, vrlo brzo smirila.


– Najžešće je Martinu Dalić branio Pupovac. Bili smo iznenađeni s obzirom na ono što je rekao dan ranije. Valjda ni rođenog brata ne bi tako branio. Govorio je da on s Martinom dugo surađuje i da su u korektnim odnosima, prenio nam je jedan član većinske koalicije detalj s jučerašnjeg sastanka.




Plenković je i ovu priliku iskoristio kako bi odgovornost za Agrokor prebacio na Most. Zamolio je ministra Davora Božinovića da ispriča kako ga je, dok je još bio šef premijerovog kabineta, telefonski nazvao Božo Petrov i predložio sastanak čelnika Vlade i Ivice Todorića. Martina Dalić evocirala je taj glasoviti summit u Banskim dvorima, na kojem je »Todorić rekao da će on biti odgovoran za propast Agrokora, a Vlada kriva«.


– Premijer nam je kazao da neće popustiti pod pritiskom, da nije upleten ni u kakvu korupciju, a da institucije neka istražuju eventualnu odgovornost ljudi na nižim razinama, koje on neće braniti – prepričao nam je naš sugovornik iz koalicije.


Pupovac je, podsjetimo, bio maksimalno dedramatiziran.


– Sljedeći tjedan se ponovno nalazimo, razgovaramo o tome dokle smo stigli s važnim procesom za zemlju, a to je postizanje nagodbe. Drugo, razgovaramo o tome gdje je i na kojim je mjestima napravljena kontaminacija u cijelom procesu. Što se tiče Vlade i osnovnih funkcionalnih ciljeva, članovi vladajuće koalicije podržavaju funkcioniranje Vlade i postizanje tih ciljeva – rekao je Pupovac.