Podrška

Naravno, glas u obranu HRT-a danas je digao HNiP: ‘To je haranga’

Hina

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak



Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) u utorak su ocijenili krajnje neprimjerenim pritisak opozicije i različitih udruga na hrvatsku radioteleviziju (HRT) i ističu kako je tu riječ o »medijskom obračunavanju politike s javnim servisom«.


»Hrvatska radiotelevizija u 27 godina višestranačja svjedočila je mnogim oblicima pritisaka, no ovih dana svjedočimo orkestriranim napadima kako opozicije tako i različitih udruga.


Atmosfera pritiska u kojoj se proziva HRT zbog tužbi protiv nakladnika, a koje su rezultat legitimnih pokušaja da se dobije pravna zadovoljština zbog zaštite ugleda i digniteta HRT-a, kulminirala je izbacivanjem novinarske ekipe HRT-a s medijske konferencije najjače oporbene stranke SDP-a, odnosno onemogućavanjem novinara u izvršavanju njihovog osnovnog poslanja, a to je objektivno izvještavanje o događajima.




Ovoj harangi protiv HRT-a nenačelno su se pridružile i neke cehovske udruge čiji članovi dovode javnost u zabludu da HRT ne izvršava svoje zakonske obveze prema neovisnim dobavljačima«, stoji u priopćenju HNiP-a.


Iz HNiP-a pozivaju sve strane na dijalog te ističu kako »zakopavanje u ideološke rovove vodi samo u još veće podjele, dok se javni servis – Hrvatska radiotelevizija svjesno pretvara u arenu za političko obračunavanje«.


Pozivaju i političare da se u svojim javnim istupima »ne svrstavaju uz uvijek iste udruge ili nakladnike, nego da se drže istine i zakona, a posebice Zakona o HRT-u kojega su sami donijeli«.