Dugo im je trebalo

Nakon upita Novog lista Fond za zaštitu okoliša konačno imenovao novo Upravno vijeće

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Novi predsjednik Upravnog odbora je Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarsvu zaštite okoliša i energetike



ZAGREB Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji raspolaže ogromnim sredstvima za energetsku obnovu kuća i zgrada te druge projekte energetske učinkovitosti i zaštite prirode, proteklog je četvrtka napokon imenovao svoje, zakonito Upravno vijeće, i to samo dan nakon što je iz našeg lista dobio upit zbog čega Fondom upravlja nezakonit odnosno krnji Upravni odbor, zbog kojeg je onda upitna i legitimnost njegovih prošlogodišnjih odluka.


Predsjednika i članove upravnog odbora Fonda imenuje i razrješuje Vlada – dva predstavnika ministarstva nadležnog za poslove zaštite okoliša te po jednog predstavnika ministarstva nadležnog za poslove energetike i ministarstva nadležnog za poslove financija, Hrvatskog sabora, HGK, kao i jednog nezavisnog stručnjaka iz područja zaštite okoliša.


Do imenovanja novog odbora u četvrtak, neposredno nakon upita našeg lista, formalno su u odboru sjedili predsjednik i članovi koje je u ožujku prošle godine imenovala Vlada – ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, njegov zamjenik Mario Šiljeg, Danijela Ćenan kao predstavnica Ministarstva gospodarstva, Ana Zorić iz Ministarstva financija, saborski zastupnik Pero Ćosić, Luka Barilović iz HGK te stručnjak Milan Poljak. Danijela Ćenan je, međutim, ljetos prešla na posao u HGK, čime je Upravni odbor imao, nezakonito, dva predstavnika te institucije, umjesto da je odmah imenovan novi predstavnik Ministarstva gospodarstva.




Umjesto toga, i bez Vladinog imenovanja, na pet je sjednica umjesto Ćenan pozivana Martina Velnić Župić, dok je na sve osim jedne lanjske sjednice kao član odbora, kako stoji u pozivima, pozivan i Sandro Nižetić iz Ministarstva graditeljstva, kojeg Vlada također nije tamo imenovala.


Kako se pravdaju u Fondu, nakon što se Ćenan zaposlila u HGK su od Ministarstva gospodarstva dobili obavijest da će umjesto nje njihova predstavnica biti Velnić Župić, pokrenuta je i procedura njezinog imenovanja, ali »s obzirom na tadašnju aktualnu političku situaciju, ostavku Vlade i nove izbore, nikad nije donesena formalna odluka o razrješenju gđe Ćenan i imenovanju gđe Velnić Župić«.


Činjenica je, međutim, da je bivša Vlada do zadnjeg svog radnog dana imenovala nova tijela, primjerice u trgovačkim društvima, no ne i u Fondu. Iz njega napominju kako Ćenan ipak nije prisustvovala sjednicama, dok je Nižetić, navode, pozivan »u slučajevima kad je na dnevnom redu sjednice bila tema kojoj može doprinijeti svojim znanjem, bez prava glasa«. Nižetić je, međutim, pozvan na deset od 11 lanjskih sjednica pa tako i na one na kojima je bilo govora samo o financijama Fonda, nabavi vozila za parkove prirode i slično.


Novi predsjednik Upravnog odbora je Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarsvu zaštite okoliša i energetike, dok i drugi članovi dolaze iz resora koje propisuje Zakon o Fondu.