Veće naknade

Naknada za drugi dio roditeljskog dopusta raste s 2.660 na 3.991 kunu

Bojana Mrvoš Pavić

arhiva NL

arhiva NL

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku daje prijedlog



ZAGREB Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u javnu je raspravu do 24. ožujka pustilo prijedlog da se, pretpostavka je od 1. srpnja ove godine, povećaju maksimalni iznosi naknada za drugi dio roditeljskog dopusta koji traje od djetetovog navršenog šestog do kraja 12. mjeseca života, odnosno do kraja 14. mjeseca ako roditeljski dopust koristi i otac.


Po tom bi prijedlogu naknada za zaposlene i samozaposlene roditelje rasla sa sada maksimalnih 2.660 na najviše 3.991 kunu, što znači da bi, primjerice, majka ili otac čija je plaća u radnom odnosu iznosila 2.500 kuna na roditeljsom dopustu i dalje primali toliko, ali bi zato oni koji imaju plaću, primjerice, pet tisuća kuna, sada primali gotovo četiri, umjesto 2.660 kuna. Naknada za prvi dio rodiljnog dopusta, kroz prvih šest mjeseci djetetovog života, u potpunosti je delimitirana 2008. godine, otkad majke ili očevi primaju puni iznos svoje plaće.


Zaposleni i samozaposleni roditelji koji koriste pravo na roditeljski dopust za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete, a koji pravo na roditeljski dopust mogu koristiti u trajanju od 30 mjeseci, ubuduće bi od navršene godine dana djeteta, odnosno blizanaca, pa do isteka 30 mjeseci, umjesto sadašnjih 1.660 kuna primali 2.328 kuna, na koliko bi rasla i naknada kroz čitav rodiljni odnosno roditeljski dopust za nezaposlene roditelje.




Oni sada također imaju pravo na 1.660 kuna mjesečno, što bi bilo povećano za gotovo 670 kuna. Isto je povećanje predviđeno i za roditelje koji su zaposleni na pola radnog vremena.


Ukupno, u proračunu će trebati dodatnih 300 milijuna kuna da bi se pokrilo novi, veći trošak rodiljnih i roditeljskih naknada, a veće bi iznose naknada od 1. srpnja primali svi koji u tom trenutku budu koristili rodiljni odnosno roditeljski dopust.


Veće će naknade, vjeruju u Ministarstvu, poboljšati hrvatsku demografsku sliku, dok zasad malobrojni komentari građana u javnoj raspravi kažu kako je za rađanje više djece potrebno i puno više, prenstveno stalan posao i bolja plaća. Ipak, ranije analize pokazuju da životni standard tijekom roditeljskog dopusta najviše pada u obiteljima u kojima su primanja roditelja između tri i pol i četiri tisuće kuna.