Misa u katedrali sv. dujma

Nadbiskup Barišić pozvao Sabor da se zauzme za neradnu nedjelju: ‘Posljedice mogu biti fatalne’

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Ako se ovaj bremeniti problem koji najviše pogađa ženu majku i obitelj što skorije ne riješi u skladu s našom tradicijom i kulturom, posljedice mogu biti fatalne za naš narod i našu budućnost. Stoga, ako u 'Hrvatskom savezu za nedjelju' nije u prvim redovima i Hrvatski sabor, onda u Hrvatskoj nešto nije u redu,« istaknuo je nadbiskup Barišić



SPLIT Nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić predvodeći božićnu misu u katedrali sv. Dujma pozvao je Hrvatski sabor da se zauzme za neradnu nedjelju i upozorio kako »posljedice mogu biti fatalne« za naš narod ako se ne pronađe rješenje toga problema koji, istaknuo je, najviše pogađa ženu majku i obitelj.


»Ako se ovaj bremeniti problem koji najviše pogađa ženu majku i obitelj što skorije ne riješi u skladu s našom tradicijom i kulturom, posljedice mogu biti fatalne za naš narod i našu budućnost. Stoga, ako u ‘Hrvatskom savezu za nedjelju’ nije u prvim redovima i Hrvatski sabor, onda u Hrvatskoj nešto nije u redu,« istaknuo je nadbiskup Barišić u božićnoj propovijedi, u kojoj je, budući da je ova godina u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posvećena majci i majčinstvu, stavio naglasak na ulogu majke u obitelji i društvu.


Za dostojan život obitelji od velike je važnosti rad, ali pretjerani rad donosi opasnost odsutnosti roditelja, osobito opasnost odsutnosti majke, upozorio je. Nedjelja je važna za budućnost obitelji i društva i nedjeljnim je radom žena »ponižena i degradirana,« istaknuo je. Nedjelju trebamo učiniti neradnim danom, kada je obitelj »obasjana suncem oca i majke,« rekao je.




Naša budućnost ovisi o investicijama i otvaranju novih radnih mjesta, ali, rekao je, »važni i snažni stupovi budućnosti ipak su žena majka, muškarac otac, obitelj, mladi i neradna nedjelja.«


»Doista, ako ovako nastavimo na putu kojim idemo, u opasnosti smo ne samo od depopulacije i iseljavanja, već i od gubitka identiteta«, rekao je Barišić.


»Majka je korijen životvornog nog stabla, a njena djeca i mladi su mladica i plodovi, zalog za budućnost jednog naroda. No, kakav je današnji položaj žena – majki u obitelji i našem društvu? Važno je istaknuti kako je svaki pokušaj uspoređivanja žene s modelom muškarca pogrešan, ograničen i suprotan Božjem planu. Žena se može uspoređivati jedino sa svojom istinskom vrijednošću da je stvorena na sliku Božju, « poručio je nadbiskup Barišić.


Poput Majke Marije i žena – majka, tzv. domaćica– odgojiteljica, za koju bi se moglo reći da nije društveno eksponirana, itekako takvom svojom ulogom utječe na tokove društva čineći ga humanijim i zdravijim, rekao je. »Bez takvih ‘karijernih’ majki idemo prema tome da postanemo društvo bez duše, a što je još opasnije narod bez tijela. Bez rađanja dominirat će smrtnost. Samo Božić – rađanje – može nas udaljiti od dominacije smrti,« kazao je nadbiskup Barišić.


Upozorio je i na nedostatak jaslica, odnosno dječjih vrtića. »Svi govorimo da nas nema, da je sve manje djece, a za djecu ni jaslica, vrtića nema dovoljno. Ako ne budemo otvarali nove jaslice i vrtiće otvarati ćemo samo grobove,« rekao je Barišić i poručio: »U zajedništvu s malim Isusom izaberimo kulturu života«.