Snijega ni u Rusiji

Nadali ste se snijegu? Ništa od toga, nova mjesečna prognoza otkriva: ‘Zima je u Europi gotova’

P. N.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih fronti ili možda čak i ciklona koje mogu donijeti snijeg, no od velikih zimskih scenarija čini se da ne bude ništa. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje oborina od prosjeka, što znači nastavak dominacije tople anticiklone



Snijeg u Hrvatskoj ove je zime gotovo pa potpuno izostao, a sve dugoročne prognoze ukazuju – neće ga niti biti. 


Portal Istramet podsjeća kako u dosadašnjem dijelu klimatološke zime koja je počela 1. prosinca još nismo imali niti jednu zimsku ciklonu, a samim time nije bilo značajnijeg snijega, pa čak ni u većem dijelu gorja. Snježni pokrivač trenutno je mjerljiv tek na pet DHMZ-ovih lokacija u Hrvatskoj, a najviše ga ima na Zavižanu – svega pet centimetara. Nizine unutrašnjosti zemlje ove zime zabilježile su tek jedno kratkotrajno padanje snijega, a središnja Istra nije imala čak ni susnježicu.


I temperaturno gledajući osjetno smo iznad prosjeka, naročito u gorju i na Jadranu. Nizine unutrašnjosti Hrvatske od temperaturnih ekstrema “spasila” je dugotrajna inverzija, no uslijed sve jačeg sunca i vjetra ona će u idućim tjednima biti rjeđa pojava. Zime nema ni u Moskvi. Kao što možemo vidjeti u 10-dnevnoj prognozi, rusku prijestolnicu očekuje tek kratkotrajno zahladnjenje, a onda će ponovno zatopliti. I ono malo snijega što padne brzo će okopnjeti. Kako onda da naš dio kontinenta očekuje pravu zimu ako snijega nema ni u Moskvi?




Prema mjesečnoj prognozi ECMWF-a na stranicama EFFIS-a, piše Istramet, zima u Europi je gotova! Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim tjednima do 1. ožujka. i početka klimatološkog proljeća. Očekivano temperaturno odstupanje je zamjetno te najizraženije u Rusiji otkuda nam stižu pravi zimski prodori.


To ne znači da neće biti kratkotrajnih fronti ili možda čak i ciklona koje mogu donijeti snijeg, no od velikih zimskih scenarija čini se da ne bude ništa. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje oborina od prosjeka, što znači nastavak dominacije tople anticiklone.


I HRT-ov meteorolog Zoran Vakula navodi kako se stabilno vrijeme nastavlja do petka, ali uz ipak niži atmosferski tlak nego što je bio u utorak, te posebice potkraj ponedjeljka, kada je bio visok kao rijetko kada, ponegdje vrlo vjerojatno i rekordan. Magle, posebice jutarnje, u nizinama unutrašnjosti bit će i sljedećih dana. Pritom će do petka biti suho, uz više ili manje oblaka. U četvrtak će na Jadranu, posebice sjevernom, zapuhati često umjerena, gdjegdje i jaka bura, a od petka pak slabo i umjereno jugo, gdjekad vjerojatno i jako. U unutrašnjosti ponegdje umjeren jugozapadnjak. Tijekom vikenda će biti povremene mjestimične kiša, češće na Jadranu i područjima uz njega.


U nizinama središnje Hrvatske jutro će danas biti hladno, često i maglovito, dok će u gorju biti većinom pozitivna temperatura, a i od jutra neće nedostajati sunčanih razdoblja. Kako će dan odmicati, sunčanih će razdoblja biti sve više i u nizinama pa će popodnevna temperatura biti najčešće između 4 i 9 °C. U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku, ujutro po kotlinama Like i Gorskog kotara i maglu. U višem će gorju puhati slab jugozapadnjak, a na otvorenome moru slab do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od -7 °C u kotlinama do 3 °C u višim predjelima, a duž obale i na otocima također širok raspon vrijednosti, od 0 do 8 °C. Najviša dnevna od 7 do 12 °C.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano. Nakon mjestimice slabe bure ujutro, danju slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutro će u unutrašnjosti biti hladno, a i duž obale je ponegdje pri tlu moguć slab mraz. Najviša dnevna od 10 do 14 °C. I na krajnjem jugu Hrvatske dosta sunčana vremena, uz uglavnom slab do umjeren vjetar s kojim će more biti malo, samo na otvorenome i umjereno valovito. Temperatura zraka ujutro od 4 do 8 °C, u unutrašnjosti i samo oko -2 °C, a poslijepodne većinom 12 i 13 °C.


U unutrašnjosti četvrtak i petak još uglavnom suhi, a magla bi ponovno u petak mogla ponegdje biti dugotrajnija. “Minusi” i hladna jutra će nas podsjećati da smo u zimi, a zatim će na neko vrijeme većinom izostati. Naime, vikend i početak idućeg tjedna bit će posvuda topliji, a uz promjenljivu naoblaku mjestimična će kiša biti najčešća u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. U četvrtak će se na Jadranu skupiti velik broj sunčanih sati, a i ponovno će prolazno pojačati bura. Naime, već od petka jugo, s kojim će oblaka biti sve više. Mjestimična kiša moguća je već potkraj dana, a bit će sve češća za vikend. Ponedjeljak vrlo vjerojatno uz buru postupno mnogima povoljniji.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.