Bablje ljeto

Na sjevernom Jadranu još popodne može biti pljuskova, idući tjedan temperature opet idu do 30 stupnjeva

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Temperatura će zraka postupno porasti te u drugome dijelu tjedna mjestimice može biti i oko 30 °C. Samo će u gorju postojati mala vjerojatnost za pojavu pokojeg pljuska



Danas će još biti promjenjivo i nestabilno vrijeme, ali samo u prvom dijelu dana. Pritom će još ponegdje biti kiše te pljuskova, moguće i izraženijih, praćenih grmljavinom. Drugi dio subote donosi razvedravanje, no još će mjestimice biti moguć pokoji lokalni pljusak. Od nedjelje do petka stabilno i uglavnom sunčano, i na moru i na kopnu.


U Slavoniji, Baranji i Srijemu prijepodne umjereno i znatno oblačno, ponegdje s kišom. Poslijepodne postupno razvedravanje, no još neće biti posve stabilno pa mjestimice može biti pokojeg pljuska s grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar, a najviša dnevna temperatura bit će između 25 i 27 °C. U središnjoj Hrvatskoj temperatura danju od 24 do 26 °C, a najniža će jutarnja biti između 14 i 16 °C. Prijepodne oblačnije, uglavnom ujutro uz mjestimičnu kišu. Poslijepodne pak djelomice pa i pretežno sunčano, samo ponegdje uz mogućnost za pokoji pljusak.


Oblačniji će prvi dio dana biti i u dijelu gorske Hrvatske, također uz kišu mjestimice. Na sjevernom pak Jadranu prevladavat će sunčano, no u drugome dijelu dana može biti ponekog pljuska, poglavito u unutrašnjosti Istre te u zaleđu Rijeke. Zapuhat će na moru bura, podno Velebita na udare jaka, moguće i olujna, a prema otvorenome moru bit će sjeverozapadnjaka na koji treba računati i na južnijem dijel Jadrana. On pritom mjestimice prema kraju dana može biti pojačan uz umjereno valovito more. Uz obalu slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar. Pritom će na srednjem i južnom Jadranu biti uglavnom sunčano, osobito poslijepodne, kada će vjerojatnost kiše biti znatno manje nego prijepodne.




Od nedjelje će, javlja HRT, na kopnu biti pretežno sunčano, u jutarnjim satima uz maglu ponegdje. Temperatura će zraka postupno porasti te u drugome dijelu tjedna mjestimice može biti i oko 30 °C. Samo će u gorju postojati mala vjerojatnost za pojavu pokojeg pljuska s grmljavinom i to uglavnom u ponedjeljak.


Sunčano će prevladavati i na Jadranu. Puhat će u noći i ujutro bura, podno Velebita moguće i jaka, a sredinom dana i poslijepodne zapadni i sjeverozapadni vjetar, koji na otvorenome moru također ponegdje može biti jak. Bit će sve toplije te će sredinom tjedna nerijetko biti i vruće.