"Ruđer" spreman

Na policama bez kontrole: Ugovor s laboratorijem za kontrolu ozračene hrane na čekanju – od lipnja

Bojana Mrvoš Pavić

Većina država EU-a ozračenu hranu kontrolira nakon što ona stigne na police trgovina / Foto Edi PRODAN

Većina država EU-a ozračenu hranu kontrolira nakon što ona stigne na police trgovina / Foto Edi PRODAN

Kako nema ugovora, nema niti kontrole ozračene hrane. SAD, Kina te azijske države u velikoj mjeri ozračuju svoju hranu pa se postavlja pitanje čine li to na propisani način i što kupujemo



ZAGREB – Hrvatska je, kako je već ranije pisao naš list, među 11 država u Europi koje ozračuju dio hrane stavljene na tržište, ali jedna od rijetkih koje zatim svoju ozračenu hranu, kao i ono što ozračeno dolazi iz uvoza – uopće ne kontrolira. Hrana se, primarno začini i začinsko bilje, čajevi, kao i jaja u prahu, kod nas ozračuju na Institutu »Ruđer Bošković« u Zagrebu, čiji stručnjaci napominju kako je riječ o potpuno bezopasnoj metodi po zdravlje potrošača. Kobalt 60, ističu, kojim se hrana ozračuje kako bi se u njoj uništilo patogene organizme (salmonelu i druge bakterije i viruse), insekte i ostale opasnosti, nakon ozračivanja tu hranu ne čini radioaktivnom.


Netočno opravdanje


Ipak, većina država EU-a ozračenu hranu kontrolira nakon što ona stigne na police trgovina, budući da su moguće manipulacije na način da se hrana ne ozračuje pravilno, da se ozračuje u objektima koji za to nemaju dopuštenje Europske komisije, ili se pak ozračuju namirnice koje se ne nalaze na listi namirnica koje smiju biti pasterizirane na ovaj način. Prošlogodišnja kontrola pokazala je da na EU tržištu ima dva posto takvih, nesukladno ozračenih namirnica. Koliko ih je eventualno na hrvatskim trovačkim policama, nije poznato. Kako smo se opravdali Europskoj komisiji, nemamo laboratorij u kojem bi se ozračivanje ispitivalo.


To, međutim, nije istina, jer je ozračenu hranu moguće ispitivati u Laboratoriju za magnetske rezonancije, također na Institutu »Ruđer Bošković«, na kojem informaciju i potvrđuju, dodajući kako mogu precizno određivati primljene doze ionizirajućeg zračenja različitih namirnica i ostalih proizvoda. Kako doznajemo, bivši ministar poljoprivrede Davor Romić još je u lipnju ove godine potpisao odluku kojom se taj laboratorij ovlašćuje za ispitivanja ozračene hrane, no da bi on počeo s radom, mora potpisati ugovor s državom. Ugovor do sada, međutim, još nije potpisan pa onda nema niti kontrole ozračene hrane koja dolazi i s dalekih tržišta. SAD, Kina te azijske države u velikoj mjeri ozračuju svoju hranu pa se postavlja pitanje čine li to na propisan način i što zapravo kupujemo.


Plan sanitaraca




Iako u lipanjskoj odluci ministra poljoprivrede stoji kako će prava i obaveze laboratorija biti utvrđeni ugovorom, iz Ministarstva zdravstva odgovaraju kako za potrebe provedbe analiza oni »nemaju praksu potpisivanja posebnih ugovora«. Ministarstvo poljoprivrede, kažu, ovlašćuje laboratorije za službene kontrole hrane, a oni pak definiraju najprikladnije laboratorije koji ispunjavaju uvjete za provedbu pojedinih analiza i imaju ovlaštenje Ministarstva poljoprivrede. Plan kontrole zatim se dostavlja laboratorijima, a donosi se u prvom kvartalu tekuće godine. Kako je laboratorij na »Ruđeru« ovlašten u lipnju, za očekivati je da će iduće godine biti dio plana rada sanitarne inspekcije, zaključuju u Ministarstvu zdravstva.