Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
28. veljače 2020.
Protiv otimačine

Na Trgu bana Jelačića U Zagrebu sprema se novi prosvjed protiv Milana Bandića: »Dosta je!«

Foto/Marko Lukunic/PIXSELL
Foto/Marko Lukunic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2020. u 13:44 2020-01-17T13:44:35+01:00

Veliki prosvjed protiv, kako kažu, »Bandićeve otimačine» treći je u nizu, a nakon dva prosvjeda »Odstupi!« i »Kriv si!«, koji su održani dvije subote tijekom izborne šutnje u sklopu predsjedničkih izbora, prosvjednici će gradonačelniku Bandiću ovaj put poručiti: »Dosta je!«

ZAGREB – Inicijativa »Zagreb te zove« i udruge »Siget«, »Zelena akcija« i »Pravo na grad« najavile su novi prosvjed protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića pod nazivom »Dosta je!« koji će se održati u subotu, 1. veljače u 16 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Veliki prosvjed protiv, kako kažu, »Bandićeve otimačine» treći je u nizu, a nakon dva prosvjeda »Odstupi!« i »Kriv si!«, koji su održani dvije subote tijekom izborne šutnje u sklopu predsjedničkih izbora, prosvjednici će gradonačelniku Bandiću ovaj put poručiti: »Dosta je!«
U organizaciji prosvjeda ovaj put su i udruga za zaštitu okoliša »Zelena akcija« i »Pravo na grad«, udruga koja djeluje protiv privatizacije i prekomjerne ekonomske eksploatacije javnih i zajedničkih dobara te prostora.

Istaknuli su da prosvjed organiziraju jer gradonačelnik Bandić »za svoje ortake čuva projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta, a stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji odvoz još i poskupljuje«.

Smatraju i da bi Bandićeva moć u Zagrebu bila znatno manja da nema čvrstu potporu HDZ-a u Gradskoj skupštini. »Premijer Andrej Plenković odlučio se vezati pupčanom vrpcom s Uskokovim optuženikom i jasno je da snosi punu odgovornost za šikaniranje stanovnika Zagreba koje provodi Bandić«, ocijenili su.

Za prosvjed su odabrali 1. veljače jer će nekoliko dana posije Gradska skupština odlučivati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP), koji donosi mnoge problematične izmjene, na koje je stiglo više od 30.000 primjedaba građana koje su odbijene.
Prosvjednici će od zastupnika u Gradskoj skupštini tražiti da se napokon odupru Bandiću i njegovoj politici koja uništava Zagreb, a prvi korak prema tome je glasanje protiv »štetnog GUP-a«.

»Treba nam GUP koji se suočava s posljedicama klimatskih promjena, koji daje odgovor na gorući problem nedostatka priuštivog stanovanja, koji napokon nudi rješenje za kaos u gospodarenju otpadom te donosi red i rješava probleme koje je Bandić stvorio«, istaknuli su organizatori prosvjeda.

Na dan prosvjeda, 1. veljače počinje i novi sustav naplate odvoza otpada, kad će kućanstva dobiti i veće račune.

»Takva Bandićeva pljačka je vrhunac bahatosti jer će računi, umjesto da pojeftine onima koji otpad odvajaju, znatno poskupjeti svima. Njegova nedavna izjava kako će u travnju ipak malo spustiti cijene samo je loša manipulacija jer će stanovnici Zagreba i dalje imati višestruko veće račune nego do sada«, ustvrdili su.

Organizatori su najavili da će prosvjed svojim nastupom poduprijeti i nekoliko glazbenika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.