Kome vjerovati?

NOVA ODBIJENICA Policija opet iz Hrvatske protjerala obitelj stradale šestogodišnjakinje Madine

Jasmin Klarić

Sve je više pritužbi na postupanje hrvatske policije prema izbjeglicama  / snimio S. HANČIĆ/PIXSELL

Sve je više pritužbi na postupanje hrvatske policije prema izbjeglicama / snimio S. HANČIĆ/PIXSELL

Onima koji nisu sigurni u to tko govori istinu, preporučam da odu među izbjeglice u Šid. Tamo nema praktički nikog tko iz Hrvatske nije protjeran bar jednom – kazala nam je Tajana Tadić iz AYS-a



Ako je vjerovati priopćenjima iz MUP-a, stvari su se odvijale ovako – u studenom se na teritoriju Srbije u blizini granice s Hrvatskom iz nekog razloga okupila afganistanska obitelj Hosseini. Naišao je vlak i dogodila se tragedija s pogibijom šestogodišnje djevojčice Madine. U ožujku je, pak, ista obitelj iz nekog razloga poslala lažnu obavijest da se nalazi u Hrvatskoj u kojoj želi zatražiti azil.


Gladni, promrzli


Priča je mnogo ružnija ako se vjeruje svjedočenjima članova nesretne obitelji, nevladinih udruga, pa i strojovođe vlaka koji je udario djevojčicu. Ta priča kazuje kako je hrvatska policija u studenom protjerala članove obitelji, iako su izrazili namjeru za traženjem azila (što je pravo koje im garantira zakon), a vlak je naletio dok su se od hrvatske granice vraćali nazad prema Šidu. Kretanje grupe od pravca hrvatske granice potvrdio je u svom svjedočenju srpskoj policiji strojovođa vlaka.


Prije šest dana, 8. ožujka, ostatak obitelji Hosseini je pokušao još jednom. U društvu s još jednom izbjegličkom obitelji (njih 19, od čega 11-ero djece) ušlo je u Hrvatsku i s područja u blizini sela Strošinci su nazvali udrugu Are you Syrious? (AYS) i od njih tražili pomoć, tvrdeći da su gladni, promrzli i da žele zatražiti azil u Hrvatskoj.




»O njihovoj lokaciji, identitetu i stanju obavijestili smo nadležnu policijsku postaju (telefonski i e-mailom), kao i (e-mailom) UNHCR, Hrvatski pravni centar i Pučku pravobraniteljicu. Iako se Madinina obitelj bojala susreta s policijom zbog razumljivog straha od ponovnog protjerivanja, shvativši da je to jedini način da zatraže azil u RH, sami su prišli policijskim službenicima u ophodnji i rekli da žele zatražiti azil. Prema iskazu obitelji, umjesto odgovaranja na molbu da se pozove liječničku pomoć za djecu i pružanja mogućnosti traženja međunarodne zaštite, uslijedili su podsmijeh na spomen javljanja nadležnim institucijama, pretraživanje te detaljan pregled sadržaja njihovih mobilnih telefona, uz kasnije protjerivanje iz zemlje«, objavili su iz AYS-a u ponedjeljak navečer na Facebooku.


Uskoro je svoju verziju ove priče u javnost pustio i MUP. »Na temelju do sada prikupljenih informacija policijski službenici nisu postupali prema osobama koje se navode u priopćenju udruge. Također, obavještavamo Vas kako su policijski službenici Postaje granične policije Bajakovo i Policijske postaje Vrbanja pretraživali teren na području Strošinaca koristeći raspoloživu tehniku u cilju pronalaska navedenih osoba, a o mjerama traganja su obaviještene i susjedne policijske postaje, ali te osobe nisu pronađene«, kaže se u MUP-ovom priopćenju.


Zanimljiv detalj


Dakle, izbjeglice i udruge, kao mnogo puta u posljednjih nekoliko mjeseci, tvrde da je policija protjerala ljude koji su željeli tražiti azil, a policija tvrdi da na terenu nije zatekla – nikog. Kome vjerovati?


Iz AYS-a su nam jučer ukazali na jedan zanimljiv detalj. Čim su dobili poziv u pomoć, dakle 8. ožujka, obavijestili su MUP. Nije bilo nikakvog odgovora. No, kad su priču pustili na svoj Facebook profil, 12. ožujka predvečer, u roku od sat vremena objavljeno je i priopćenje MUP-a o tome da, unatoč potrazi, kod Strošinaca nisu pronašli – nikog.


– Onima koji nisu sigurni u to tko govori istinu preporučam da odu među izbjeglice u Šid. Tamo nema praktički nikog tko iz Hrvatske nije protjeran bar jednom – kaže Tajana Tadić (AYS).