Prijem SNV-a

NI PREDSJEDNICE NI PREMIJERA? Grabar-Kitarović opet zaobilazi Pupovca. Plenković još uvijek upitan

Dražen Ciglenečki

Uputili smo predsjednici poziv, ali je ne očekujemo s obzirom da nikad nije došla, rekli su nam jučer u SNV-u. U Vladi nam nisu znali reći hoće li premijer Plenković doći na prijem u Westin



U subotu će se održati tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića, ali poslije dugo godina ne u Novinarskom domu nego u hotelu Westin. Dvorana HND-a postala je, dakle, premala za sve zainteresirane za ovaj političko-vjerski događaj, a možda organizatori taj prostor više ne smatraju niti dovoljno reprezentativnim. No, nešto se neće promijeniti u vezi s tim prijemom, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zaobići će ga i ove godine. Nakon što je u veljači 2015. preuzela predsjedničku dužnost, ona još ni jednom nije prihvatila poziv predsjednika SNV-a Milorada Pupovca.


Lani ni izaslanika


Dok je 2016. godine predsjednica na Pupovčev prijem poslala barem svojeg izaslanika, tadašnjeg šefa svojeg Ureda Domagoja Juričića, prošle godine nije učinila niti to, a sama je u to vrijeme bila u kontroverznom posjetu SAD-u. Po povratku u Hrvatsku objasnila je da, sve i da nije bila na putu, ne bi otišla na ovaj prijem, jer on se »posljednjih godina pretvorio u politički miting«. Stoga bi Kolinda Grabar-Kitarović i u subotu vjerojatno ignorirala Pupovčev poziv da je u Hrvatskoj, ali nije. Kako su nam rekli na Pantovčaku, predsjednica će tih dana opet boraviti u Afganistanu.


Bit će to već treći njezin posjet Afganistanu u ulozi predsjednice, a i ranije je tamo često išla. »Od kada sam prvi put došla u Afganistan zaljubila sam se u vašu zemlju, ljude i običaje«, rekla je predsjednica Republike u svibnju 2015. u Kabulu, podsjetivši pritom svoje afganistanske domaćine da je »puno puta« bila u njihovoj zemlji. Kolinda Grabar-Kitarović doista je zaljubljena u Afganistan, državu razorenu višedesetljetnim oružanim sukobima. I u svibnju 2016. nenajavljeno je tamo osvanula kako bi obišla hrvatske vojnike u NATO misiji. Prošle godine je predsjednica iz nekog razloga preskočila Afganistan, ali nadoknadit će to na samom početku 2018. Njezin prethodnik, Ivo Josipović, nije niti izbliza bio toliko zaljubljen u Afganistan i u petogodišnjem mandatu samo je jednom, u veljači 2011., putovao u posjet HRVCON-u.


Plenković izgledan




U SNV-u nisu obaviješteni da će predsjednica biti u inozemstvu, ali ionako joj se nisu nadali na njihovom prijemu. »Uputili smo predsjednici poziv, ali je ne očekujemo s obzirom da nikad nije došla«, rekli su nam jučer u SNV-u.


U Vladi nam nisu znali reći hoće li premijer Andrej Plenković doći u subotu u Westin. No, bilo bi veliko iznenađenje kad se Plenković ne bi pojavio tamo kako bi uveličao događaj koji priređuje njegov vrlo važan koalicijski partner. Plenković si ne može poput Kolinde Grabar-Kitarović priuštiti loše odnose s Pupovcem, jer bez tri zastupnika njegovog SDSS-a Vlada nema većinu u Saboru.


Predsjednik HDZ-a je bio na prošlogodišnjem prijemu, koji je obilježio istup Vladimira Božovića, izaslanika Aleksandra Vučića, tadašnjeg predsjednika srpske vlade. Božović je u svojem govoru pripadnicima srpske nacionalne manjine zaželio da »ostvare sva prava po europskim standardima, a koje država Srbija jamči Hrvatima i svim drugim manjinama«, a obećao je da će ih »matična država braniti svim raspoloživim sredstvima u svim problemima i iskušenjima«.