Bizarno

NEPOSTOJEĆE ZANIMANJE?! Hrvatsku diplomu svijet priznaje, Hrvatska – NE

Bojana Mrvoš Pavić

Marko Dorotić se, nažalost, u Hrvatskoj sa svojom diplomom može samo hladiti od vrućine  / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Marko Dorotić se, nažalost, u Hrvatskoj sa svojom diplomom može samo hladiti od vrućine / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Zanimanje magistra medicinsko-laboratorijskih djelatnika još uvijek nije upisano u Zakon o djelatnostima u zdravstvu, koji je nastao 2009. godine,  prije osnutka fakulteta koji obrazuju za ta zanimanja,  i nema naznaka da će tako skoro biti



ZAGREB   I mediji među mladima stvaraju ozračje pesimizma, iako su stvari puno bolje nego što se čini – poručio je neki dan premijer Andrej Plenković, nakon što je objavljeno istraživanje HUP-a prema kojem mladi Hrvatsku puno više napuštaju zbog lošeg vođenja države nego zbog novca.


Nažalost, moramo premijera obavijestiti – nisu mediji izmislili nego je živa istina – da mladi iz Hrvatske odlaze i zbog apsurda da im teško stečenu diplomu u Hrvatskoj svijet priznaje, a Hrvatska – ne.


Put u Irsku


Marko Dorotić je na Medicinskom fakultetu u Osijeku stekao diplomu magistra medicinsko-laboratorijskih djelatnika, no u Hrvatskoj to zanimanje zapravo – ne postoji, iako postoji novi fakultet, od 2013. naovamo, koji za nepostojeće zanimanje mlade obrazuje, i čiju je diplomu dosad steklo tristotinjak studenata u Osijeku i Rijeci.




Naprosto, zanimanje još uvijek nije upisano u Zakon o djelatnostima u zdravstvu, koji je nastao 2009. godine, dakle prije fakulteta, i nema naznaka da će tako skoro biti.


Markovu diplomu zato priznaje irska Academy of Clinical Science and Laboratory Medicine u Dublinu, koja mu se, vrlo brzo nakon što joj se javio sa zamolbom da ga priznaju kao stručnjaka, javila s pozitivnim odgovorom te mladi magistar krajem ovog mjeseca seli u Irsku, u kojoj će, u struci, raditi u jednoj tamošnjoj bolnici.


Istovremeno, uzduž i poprijeko Hrvatske zatvaraju se laboratoriji, u kojima stručnjaka nedostaje pa pacijenti, pritom i teški bolesnici, na vađenje krvi ne mogu u, primjeirce, Vrbovsko ili Čabar nego putovati tamo gdje zdravstvenu uslugu mogu dobiti.



– Tu za nas nema posla niti ponuda za posao, i teško da će se stvari promijeniti jer se sve rješava desetljećima –  kaže Marko, a Petar Šušnjara, student studija za Medicinsko-laboratorijsku djelatnost Medicinskog fakulteta u Osijeku dodaje kako je ovakva situacija za njega i  kolege »ranjavajuća«.



Predstavnica studenata i udruge Apsurd Petra Medač poručila je kako je svim studentima, iako dolaze iz svih krajeva Hrvatske, ali i BiH, zajedničko jedno – ljubav prema laboratoriju, a ljubav ne poznaje granice niti priznaje zidove. – Ako ih u Hrvatskoj ima, u svijetu zidovi ne postoje –  poručila je urbi et orbi da na mladima svijet ostaje –  ali ne u Hrvatskoj.


– Sve nas se više iseljava, pitanje je tko će ostati. Zakon je surov i, čini se, nepobjediv, tjera nas odavde, ali dok imamo mladenačkog duha, borit ćemo se –  poručuje optimistično Petar.


»Nevidljivi doma, priznati u Europi! MLD u Hrvatskoj«  naziv je okruglog stola jučer održanog u Zagrebu, na kojem su predstavnici struke, nadležnih institucija i studentskih udruga pokušali odgovoriti na pitanja kako je moguće da sustav ne priznaje diplome magistra medicinsko-laboratorijskih djelatnika, iako su iste stečene na državnom fakultetu; zašto je struka, priznata u cijeloj Europi, nevidljiva u Hrvatskoj i kako spriječiti daljnje iseljavanje mladih stručnjaka.


Naputak EU-a


Ministarstvo znanosti je realiziralo naputak EU-a po kojem je Hrvatska morala osnovati studij, osnovan u Rijeci i Osijeku, kao dvogodišnju nadogradnju preddiplomskog trogodišnjeg studija, tri su generacije studenata već diplomirale, a još uvijek njihovo, u Hrvatskoj novo zanimanje, nije priznato. Sve što s diplomom mogu je raditi kao prvostupnici, dakle lošije plaćen posao, ili se njome, kao Marko, hladiti od vrućine i planirati put u inozemstvo.


Kako je jučer kazao Zdravko Batarilo, voditelj Službe za zdravstvene ustanove i ljudske resurse u Ministarstvu zdravstva, svim je laboratorijima u Hrvatskoj prije petnaestak dana poslan anketni upitnik da dostave imaju li, i kolike potrebe za magistrima laboratorijske djelatnosti, i tek kad se vidi kolike su potrebe za njima, rješavat će se zakonska regulativa i financijska sredstva.


– Proces je otvoren, i bit će riješen –  zaključio je Batarilo, dodajući i to kako je nemoguće »preko noći« u sve laboratorije uvesti sve diplomirane stručnjake. »Noć«, u ovom slučaju, međutim, traje godinama.