Skup pred Ministarstvom

NE KRADITE DJETINJSTVO! Roditelji njegovatelji prosvjedovali tražeći izmjene Zakona o socijalnoj skrbi

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Na prosvjedu koji su organizirali članovi udruge Sjena u suradnji s drugim udrugama, sudionici su nosili transparente na kojima su bile poruke: »Vi naše plaće potrošite na domjenke«, »Što bi vi učinili za vaše dijete?«, »Ne kradite moje djetinjstvo«, »Jednaki u dostojanstvu i pravima«, »Radnici 24/7/365, a ne socijalni slučajevi«, »Zar moj život nije vrijedan?«, »Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost«



ZAGREB Oko 80 roditelja njegovatelja okupilo se u petak pred Ministarstvom socijalne skrbi s kojeg su ukazali na situaciju u koju su dovedene osobe s invaliditetom zbog nepoštivanja Ustava, zakona i konvencija te su zatražili od resorne ministrice da se krene u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Na prosvjedu koji su organizirali članovi udruge Sjena u suradnji s drugim udrugama, sudionici su nosili transparente na kojima su bile poruke: »Vi naše plaće potrošite na domjenke«, »Što bi vi učinili za vaše dijete?«, »Ne kradite moje djetinjstvo«, »Jednaki u dostojanstvu i pravima«, »Radnici 24/7/365, a ne socijalni slučajevi«, »Zar moj život nije vrijedan?«, »Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost«.




Roditelji njegovatelji traže regulaciju radnog odnosa uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna, da se prava i obaveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi te da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu, kao što to sada stoji u zakonu.


Smatraju kako se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dopustio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor.


Ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, traže da on u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojega će se integrirati u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.


»Od Ministarstva demagogije niz godina slušamo jedne te iste priče jedne te ista obećanja, ispijamo čajanke s njim, vijećamo, sastančimo i na kraju ne dobijemo apsolutno ništa. Smatramo da je voda došla do grla i da se pod hitno treba pokazati da je zbilja ovoga statusa i i životarenje koji žive roditelje njegovatelji dosta«, kazala je Suzana Rešetar iz Udruge Sjena.


Roditelji njegovatelji rade za 3,64 kune po satu


Kazala je da je život roditelja njegovatelja nedostojanstven, ti se roditelji muče i pate da svojoj djeci omoguće što im je zajamčeno Ustavom i svim međunarodnim poveljama i konvencijama te su narušena tjelesnog i psihičkog zdravlja.


Naglasila je da naknada od 2000 kuna koju roditelji dobivaju nije dovoljna ni da bi da bi obavili tjedni šoping u dućanu, a kamoli preživjeli s enormnim troškovima kakve imaju cijeli mjesec. »Ovi ljudi rade rade 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i 365 dana u godini za 3,64 kune po satu«, naglasila je Rešetar.


Poručila je i da institucije i zatvoreni odjeli u staračkim domovima nisu rješenje za njihovu djecu kada roditelji žele koristiti godišnji odmor.


Istaknula je da u slučaju smrti djeteta roditelji momentalno ostaju bez prava na korištenje toga statusa. »Mi smo onda sirotinja teška, ostavljena na cesti, prepušteni smo birokraciji sustava, neimaštini, nesnalaženju i ono što se traži od nas je da drugi dan, prije nego što pokopamo vlastito dijete, budemo spremni za izaći na tržište rada«, kazala je.


Na prosvjedu su roditelji opisivali svoja iskustva i poteškoće s kojima su suočeni, a na kraju su glasnim zazivanjem pozvali ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnu Bedeković da siđe među njih, nakon čega je to učinila njena pomoćnica Maja Vučinić Knežević.


»Vi ste plaćeni da radite za nas. Spustite se među ljude. Recite nam u oči da nemate novaca za nas, a pritom sjedite u luksuznim uredima i vozite aute koje ne možemo niti sanjati jer radnik mora tražiti socijalnu pomoć da bi preživio«, poručivali su prosvjednici ministrici opetovano je pozivajući.


Vučinić Knežević: Ministrica će uskoro inicirati međuresorni sastanak


Pomoćnica ministrice Maja Vučinić Knežević kazala je da je ministrica u posjetu Virovitičko -podravskoj županiji, ali će vrlo brzo inicirati međuresorni sastanak te da će ministarstvo preuzeti zahtjeve prosvjednika, nakon čega će se sukladno tome postupati dalje.


»Ministrica će vrlo brzo inicirati međuresorni sastanak gdje će biti uključeno zdravstvo, rad i prosvjeta i nadamo se da će taj sastanak donijeti određene pomake jer se on ne može rješavati samo i jedino u okviru Ministarstva socijalne skrbi«, poručila je Vučinić Knežević, što je izazvalo negodovanje i povike prosvjednika.


Predsjednica Udruge Sjena Sabina Lončar rekla je da daju rok dva mjeseca da se njihovi problemi riješe, nakon čega će, najavila je, izaći ponovno na ulice u još većem broju.


»Status roditelja njegovatelja je robovlasnički list i toga je dosta. Imamo prava samo na papiru«, kazala je.