Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Upozorenje

Muškarci, oprez! HALMED sumnja na krivotvorene serije lijeka za liječenje erektilne disfunkcije

Muškarci, oprez! HALMED sumnja na krivotvorene serije lijeka za liječenje erektilne disfunkcije
Muškarci, oprez! HALMED sumnja na krivotvorene serije lijeka za liječenje erektilne disfunkcije
Autor:
Objavljeno: 14. ožujak 2018. u 18:35 2018-03-14T18:35:36+01:00

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) priopćila je u srijedu kako ih je tvrtka Bayer d.o.o. obavijestila o prijavi sumnje na krivotvorene serije lijeka Levitra 20 miligrama u tabletama, koje su otkrivene u ilegalnom lancu distribucije. 
Lijek Levitra upotrebljava se za liječenje erektilne disfunkcije u odraslih muškaraca.

Iz HALMED-a upozoravaju veledrogerije i ljekarne da obrate pozornost prilikom zaprimanja lijekova, a pacijente pozivaju da lijekove uzimaju isključivo na provjerenim i ovlaštenim mjestima.
U zagrebačkoj policiji potvrdili su da je u tijeku kriminalističko istraživanje vezano uz taj slučaj.
HALMED u priopćenju navodi da je proizvođač lijeka tvrtka Bayer utvrdila kako je riječ o serijama lijeka koje nisu bile proizvedene i puštene u promet s njihove strane.
Slijedom toga sumnja u krivotvorinu potvrđena je za dvije serije lijeka - BXB10855 (1 kutija ljubičasto-bijele boje s oznakom »Levitra 20 mg«, s 4 tablete u pakiranju), roka valjanosti 082020 te serija 0027K79 (1 plastična bočica bijele boje s oznakom »Levitra 20 mg«, s 30 tableta u pakiranju), roka valjanosti APR20.
Lijek Levitra upotrebljava se za liječenje erektilne disfunkcije u odraslih muškaraca, stanja koje ukazuje na poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije, te pripada skupini lijekova koji se često krivotvore.

»Upozoravaju se sve veleprodaje i ljekarne da obrate posebnu pozornost pri zaprimanju lijekova koji su podložniji krivotvorenju te da prilikom odabira svojih dobavljača provjere pridržava li se dobavljač načela dobre prakse u prometu lijekova na veliko i posjeduje li dozvolu za promet na veliko lijekovima«, navode u HAMED-u. Pozivaju sve da ih obavijeste u slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka.
Ističu i da do dosad nije zaprimljena ni jedna prijava sumnje na krivotvoreni lijek iz legalnog lanca distribucije u Hrvatskoj, kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da je riječ o krivotvorenom lijeku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija