Afera »Pošteno suđenje«

Može li malo sporije? Vrhovni sud ne počinje raditi na presudi Širiću ni nakon tri godine

Danko Radaljac

Nepravomoćno osuđen na četiri godine - Željko Širić / snimio D. KOVAČEVIĆ

Nepravomoćno osuđen na četiri godine - Željko Širić / snimio D. KOVAČEVIĆ

Koliko se u ovom slučaju radi o poštenom suđenju, možda govori i činjenica da je prvostupanjska presuda sa Županijskog do Vrhovnog suda putovala gotovo punih – devet mjeseci 



Više od tri godine prošlo je od nepravomoćne presude Željku Širiću, bivšem šefu nogometnih sudaca u Hrvatskoj, za aferu »Pošteno suđenje«, a Vrhovni sud još uvijek nije aktivno počeo raditi na spisu.


Naime, Novi list je poslao službeni upit Vrhovnom sudu o trajanju ovog postupka, a odgovorila je glasnogovornica suda Sanja Katušić Jergović. »U tom predmetu zatraženo je održavanje javne drugostupanjske sjednice, koja još nije zakazana. Sudac izvjestitelj će je odrediti nakon što iznese kaznene predmete koji imaju prednost pred spisom koji Vas zanima, a i ovisno o slobodnim terminima za održavanje javne sjednice«, navodi se u odgovoru Vrhovnog suda. Što pojašnjeno znači da još nije niti održana javna sjednica, koju je zatražio netko od žalitelja, a žalili su se i sam Širić, i njegov pravni tim, i državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Više od tri godine nakon presude koja je donesena 24. ožujka 2014. godine, tako još uvijek nema pomaka u drugostupanjskom procesu.


Zanimljivo


Kako su iz Vrhovnog suda objasnili, »svako vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske sastavljeno je od tri ili četiri suca, pri čemu je svaki član vijeća, kao i predsjednik, zadužen i svojim spisima, a sjednice se održavaju jedanput tjedno«, što je pojašnjenje zašto je do sada bilo teško organizirati javnu sjednicu u ovom postupku. Također, Vrhovni sud je u svom odgovoru iznio još jednu krajnje zanimljivu informaciju. »Provjerom u upisniku utvrđeno je da je kazneni predmet protiv opt. Željka Širića i dr. zbog kaznenog djela iz čl. 347. st. 1. KZ/97 zaprimljen na Vrhovni sud Republike Hrvatske 13. siječnja 2015.«, navodi se u odgovoru. Što će reći da je od prvostupanjske presude do dolaska spisa na Vrhovni sud za odlučivanje u drugom stupnju prošlo gotovo devet mjeseci.


Opravdanja




Jasno je da u tome ima i nekih opravdanja, poput pismenog otpravka presude koji ide ipak neko vrijeme nakon samog čitanja, žalbeni rokovi se također moraju uzeti u obzir, kao i vrijeme dostave s adrese Trg Nikole Zrinskog 5, gdje je Županijski sud u Zagrebu, na adresu Trg Nikole Zrinskog 3, gdje je smješten Vrhovni sud Republike Hrvatske. No, i kad se sve uzme u obzir, sad je već jasno da ovaj spis može poslužiti kao još jedna personifikacija sporosti pravosuđa u Hrvatskoj.


Inače, Željko Širić je bio osuđen nepravomoćno na četiri godine zatvora zbog primanja mita, odnosno uzimanja novca za »pošteno suđenje« splitskom Hajduku. U primopredaji novca tadašnji predsjednik splitskog nogometnog kluba Hrvoje Maleš bio je pouzdanik USKOK-a, odnosno sve je radio u dogovoru s tom pravosudnom institucijom.