O kandidatu odlučuje zagrebački SDP

Može li Bero pobijediti Bandića: Davor Bernardić ipak ide u utrku za Zagreb, njegov tim vjeruje u pobjedu

Tihana Tomičić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Ako me pitate tko će biti kandidat u nekoj maloj općini, ne mogu reći da me nije briga, briga me, ali ovog puta će morati preuzeti odgovornost, kazao je Milanović



Zašto bismo raspuštali zagrebačku organizaciju SDP-a, neka idu na izbore pa neka pobijede, ili neka ne pobijede. Moj sud, odnosno sud stranke i javnosti o meni permanentan je, dakle već devet godina konstantno za nešto odgovaram. To je sudbina predsjednika velike stranke. U Zagrebu gradska organizacija ima sve u svojim rukama kada je u pitanju priprema za izbore pa neka se slože i neka se bore, izjavio je šef SDP-a Zoran Milanović na pitanje o sudbini zagrebačkog SDP-a, nakon što je nedavno raspušten splitski SDP.


– Ako me pitate tko će biti kandidat za načelnika u maloj općini na sjeveru ili jugu Hrvatske, ne mogu reći da me nije briga, briga me je, ali ovog puta će morati preuzeti odgovornost na sebe, a stranka će dati podršku. Ja sam tu podršku davao i Bandiću kada je bio kandidat SDP-a jer tako tumačim i živim lojalnost svojoj stranci. U devet godina, koliko vodim SDP, samo jednom je raspuštena cijela organizacija, i to je bilo prije tjedan dana, splitska organizacija. Dakle prije nego što sam postao predsjednik SDP-a to se radilo učestalo. U nekim situacijama morate godinu dana prije izbora krenuti i to je, kada je Split u pitanju, šansa da pobijedimo u Splitu jer smo pokazali jednom da možemo – objasnio je šef SDP-a.


Bez radikalnih poteza


Tvrdi da nije istina da njegova stranka u Zagrebu vrbuje Sandru Švaljek.




– Gospođa Švaljek je bila prva suradnica Milana Bandića, poslije ju je ponižavao i izbacio i trebala je znati čime se bavi. Siguran sam da će građani zaboraviti taj nezgodan detalj iz njezine karijere. Ona ima određene stručne kvalifikacije i to respektiram, no vjerujem da će SDP imati kandidata koji će biti najjači kandidat – zaključio je Milanović.


Ove izjave, iz kojih je moguće iščitati jedino da neće rušiti šefa zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića kao kandidata za gradonačelnika, Milanović je izrekao nakon što se u ponedjeljak sastao s Bernardićem, i rekao je isto: da se kao predsjednik neće miješati, da neće biti radikalnih poteza prema Zagrebu i da gradska organizacija ima mandat da sama odredi kandidata. A to će biti upravo Bernardić, koji je voljan ući u utrku protiv Bandića i ostalih kandidata.


Vjeruje u pobjedu


Naravno, Milanović je prije toga iskušao nekoliko drugih kombinacija, te je želio da bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić uđe u igru, no čini se da njegove ambicije ne idu u tom smjeru, a zainterestirani su bili i Mirando Mrsić i Gordan Maras, no s obzirom da je Ibler procijenio da je vrijeme za zaustavljanje sukoba, ostavljeno je gradskoj organizaciji da sama procijeni što je najbolje.


Na taj način može »žrtvovati« Bernardića kao unutarstranačkog oponenta dosta lako, ako ovaj ne pobijedi, no u Bernardićevu timu vjeruju u pobjedu. Bilo je i ideja da se organiziraju predizbori unutar zagrebačkog SDP-a, no čini se da je Ibler procijenio da bi to donijelo dodatna sporenja i podjele. Argument više na Bernardićevoj strani, bio je i da bi dobar rezultat, pogotovo pobjeda, u Zagrebu bio odličan start za pobjedu i na parlamentarnim izborima, pri čemu bi se naročito računalo da četiri izborne jedinice, u kojima je Zagreb, znatnije potegnu za SDP nego ranije.


Pojavila se i ideja da Milanović dođe na sjednicu Gradskog odbora Zagreba te smiri strasti i podrži Bernardića, pa čak i da bude nositelj liste za Skupštinu Grada Zagreba. No, to je zasad samo želja onih koji žele da lista za Skupštinu zapravo nadjača Bernardićev rezultat za gradonačelnika.


– To da Bero može pobijediti Bandića, malo tko vjeruje, no ako bi SDP imao najjaču listu u Skupštini, to bi već bilo važno za stranku – rekao nam je jedan član Predsjedništva SDP-a.


Da li će kompromis Milanovića i njegova potpredsjednika Bernardića opstati, vidjet će se do ljeta, kad se očekuje sazivanje Gradskog odbora i službeni prijedlog kandidature.