Jedan na jedan

‘Mogu li uopće računati na tebe?’: Premijer nasamo razgovarao s Culejom, otkrivamo detalje

Dražen Ciglenečki

Šuti o susretu - Stevo Culej / Foto  PATRIK MACEK/PIXSELL

Šuti o susretu - Stevo Culej / Foto PATRIK MACEK/PIXSELL

Neslužbeno smo doznali da je premijer svog zastupnika telefonski nazvao čim je objavljeno da je bio sa Škorom, konkurentom HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović



ZAGREB  Premijer Andrej Plenković toliko je zabrinut ponašenjem saborskog zastupnika HDZ-a Steve Culeja da je za njega neki dan izdvojio čak četrdesetak minuta. Unatoč svom gustom rasporedu, Plenković je u ponedjeljak prešao na drugu stranu Markovog trga i s Culejem se sastao u prostorijama Klubu zastupnika HDZ-a. Nije taj razgovor delegirao na, recimo, predsjednika Kluba Branka Bačića.


Da su se Plenković i Culej sreli jedan na jedan, prvi je javnost u srijedu navečer, u svojoj televizijskoj emisiji, izvijestio Velimir Bujanec. Gosti su mu bili Stevo Culej i suspendirani policajac Nikola Kajkić. Njih su dvojica prošlog petka bili u Vinkovcima u društvu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, a netko ih je snimio i ta je fotografija završila u medijima. Culej se u »Bujici« nastavio izražavati u šiframa.


Ni riječi


– Znam prema ovom pljesku kome Škoro kao kandidat odgovara. Znam tko će za njega glasovati, ali o tom-potom. Polako, komentirao je Culej ovu fotografiju. Mislio je na pljesak što ga je Škoro dobio na pretpremijeri dokumentarnog filma Jakova Sedlara o samoubojstvima branitelja, a koji je Bujenec emitirao. Zatim je on rekao da ima informaciju da je Culej razgovarao s Plenkovićem i pitao ga je li istina da se spominjalo i njega i Kajkića. – Kad se razgovara puno je tema da bi se došlo do istine. Neću otkriti, neodređen je bio Culej, ali nije negirao da se njegov sastanak s predsjednikom Vlade zaista dogodio.




Jučer je Culej bio još zakopčaniji. Ništa nam nije htio reći o razgovoru s Plenkovićem.



Navodno je Plenković ispitivao Culeja i jesu li mu poznati planovi vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, hoće li u njegovom gradu biti novog prosvjeda zbog neprocesuiranja srpskih ratnih zločinaca. Što se Bujanca tiče, Plenković je, tvrdi naš izvor, kazao Culeju da je čuo da ga voditelj talk showa utjecajan na desnoj političkoj sceni nagovara da pristupi Klubu u kojem su Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnović i Hrvoje Zekanović.



(Ne)ugodni razgovor


Ali, vijest o tome se proširila. Neslužbeno smo doznali da je premijer svog zastupnika telefonski nazvao čim je objavljeno da je bio sa Škorom, konkurentom HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.


I tražio je da u ponedjeljak sjednu i razjasne što to Culej radi sa Škorom. Naravno, Culej je pristao i tako su se on i Plenković našli u Klubu zastupnika HDZ-a. Upućeni kažu da to nije bio neugodan razgovor, a i da Plenkoviću navodno nije najvažnije kojeg predsjedničkog kandidata Culej podržava.


– Koliko ja znam, Plenković je pitao Culeja je li za Kolindu Grabar-Kitarović, a ovaj mu je odgovorio da ne dovodi u pitanje da je ona kandidatkinja HDZ-a. No, tijekom razgovora se ispostavilo da premijera puno više zanima može li računati na Culejev glas u Saboru, konkretno kad na dnevnom redu bude državni proračun. Plenković je isticao da su mu ključni predsjedanje Europskom unijom i parlamentarni izbori iduće godine – rekao nam je izvor blizak HDZ-ovom zastupniku.