Reakcija na presudu

Miro Kovač: ‘Hrvati i Republika Hrvatska spasili su BiH’

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu. No, osim toga, važnog i simboličnog čina, potrebna je djelotvorna, sveobuhvatna, dugogodišnja javna kampanja širenja prosvijećenog hrvatskog pogleda na prirodu rata u BiH", poručio je Kovač u nedjelju na svom facebook profilu



ZAGREB Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač objavio je u nedjelju, vezano za osuđujuće presude Haaškog suda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubojstvo jednog od njih, generala Slobodana Praljka zbog nepravednosti presuda, kako je nužno i legitimno da Republika Hrvatska pred Vijećem sigurnosti UN-a iznese svoje stajalište, istaknuvši kako su bosanskohercegovački Hrvati i Republika Hrvatska spasili Bosnu i Hercegovinu od jugosrpske agresije.


“Prestanimo biti patetični, budimo realni i osvijestimo se konačno nakon izricanja drugostupanjske presude bosanskohercegovačkoj ‘šestorci’. Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu. No, osim toga, važnog i simboličnog čina, potrebna je djelotvorna, sveobuhvatna, dugogodišnja javna kampanja širenja prosvijećenog hrvatskog pogleda na prirodu rata u BiH”, poručio je Kovač u nedjelju na svom facebook profilu. 


 Naglasivši kako su Hrvati i Republika Hrvatska spasili Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je kako to treba biti polazna točka svake analize rata u Bosni i Hercegovini,  kao i to da se drugostupanjska presuda Haaškog tribunala ne odnosi na Republiku Hrvatsku, ni na tadašnje državno vodstvo Republike Hrvatske.




 “Sada treba spriječiti da se kompromitiraju Hrvati koji su jedan od triju državotvornih naroda u BiH. Treba ih poduprijeti i skrbiti o njima kao državotvornom narodu BiH, što je i obveza Republike Hrvatske prema Daytonskom sporazumu i sukladno našem Ustavu”, naveo je Kovač na svome facebook profilu.


 


 


 Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u petak u Zagrebu, nakon sastanka sa čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem, kako je nezadovoljan dijelovima presude Haaškog suda šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata koji se “odnose na nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koje govore o ulozi tadašnjeg hrvatskog vrha”. 


 “Razmotrili smo i mogućnosti koje se tiču na eventualno pravno osporavanje putem revizije, ali to prije svega mora biti u dogovoru s petorkom”, naglasio je  premijer Plenković. Najavio je i početkom idućeg tjedna svoj posjet Mostaru gdje će se sastati s vodstvom bosanskohercegovačkih Hrvata i braniteljima kako bi im uputio poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske.


 Predsjednik Vlade RH Plenković najavio je i da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iduće srijede biti u New Yorku, na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj završetku rada Haškog suda i tamo “jasno artikulirati stajališta Hrvatske o presudi”.


 Kako je ovog vikenda i najavljeno iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović će od ponedjeljka do četvrtka boraviti u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, a u srijedu, će u ime Republike Hrvatske govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.